AALTOPAHVI ON EDELLEEN EKOLOGISIN PAKKAUSMATERIAALI -ER-PAHVITYÖ

Aaltopahvin pahinkin tulevaisuus on valoisa -kertoo ER Pahvityön toimitusjohtaja Heikki Erkamo. Muotoilusäätiö vieraili Lahtelaisen pakkausyrityksen luona keskustelemassa tämän päivän pakkausratkaisuista. ER Pahvityö on pahvipakkausten suunnitteluun, myyntiin ja valmistamiseen erikoistunut yritys, joka valmistaa kaikki pakkaukset kestävistä kotimaisista materiaaleista. Heiltä saa pieniäkin sarjoja ja erikoispakkausten mallikappaleita nopeasti. Yritys toimii Lahdessa ja Leppävirralla ja on tuore Muotoilusäätiön kumppanuusverkoston jäsen.


Yritykset ovat kokoajan tietoisempia pakkausvalinnoista ja pakkauksilta osataan jo vaatia ekologisuutta. Suomen pahviteollisuudesta n. puolet tulee Lahdesta. Synergiaetu olla materiaalin lähellä näkyy pienissä logistiikan hiilijalanjäljissä.


PAKKAUS ON TAE LAADUSTA JA VASTUULLISUUDESTA
Mitä tummempi pahvi, sitä vähemmän käsitelty ja tätä kautta ekologisempi. Yritysten valintojen ”läpinäkyvyys” on ajan henki ja siitä on tulossa uusi normi. Tuotteiden pakkaukset korostuvat kasvavassa verkkokauppamaailmassa ja usein hyvän ja myyvän tuotteen pakkausta ruvetaankin kunnolla miettimään vasta siinä vaiheessa kun se pitää lähettää. Heikki kannustaakin miettimään minkälaisen kuvan yrityksestä haluaa viestiä osana lähetettävää tuotetta? ER Pahvityön ydin osaamista on miettiä paras mahdollinen pakkausratkaisu vaativankin muotoisille tuotteille. Monet tunnetut suomalaiset valmistajat ovat vuosikymmeniä luottaneet osaavaan pakkauskumppaniin. Paikalle samaan aikaan sattui katsomaan uusia tuotepakkauksia Lahtelainen muotoilija-pioneeri Tapio Anttila. Tapio kertoi, että pitkän pakkausyhteistyön salaisuus onkin luottamus, sijainti ja kiven kova pakkausosaaminen. Tapio asustaa lähellä ja käykin usein keskustelemassa uusista pakkausratkaisuista.


Tapio Anttila katsasti paikan päällä uutta pakkausta RENKI naulakolle. Hän piti pakkauksen jämäkkyydestä, yksinkertaisuudesta ja käsiteltävyydestä. Tapio kuvailee, että vastuullisuutta on pitkäikäisyys, ajattomuus ja materiaali. Se kaikki on esineissäni luonnostaan, pakkauksia myöten. Tapion tuotteiden päämateriaali on puu. Pakkauksissa hän suosii mahdollisimman luonnollista pahvia.


LISÄÄ KÄYTTÄJÄYSTÄVÄLLISYYTTÄ JA BRÄNDIVIESTINTÄÄ
Heikki esittelee tuoreimpia tuotepakkauksia ja kertoo pakkaussuunnittelun tärkeimmistä vaiheista. Yleisin virhe mitä näkee on, että on suunniteltu kaunis pakkaus miettimättä sen kummemmin sen toimivuutta. Monesti myös ajatellaan valmiin, valmistuksesta jo löytyvän laatikkomallin tuovan kustannussäästöjä pakkauskuluihin vaikka itse pakkausvaiheessa kustannustehokkaampi pakkaajalle ja käyttäjäystävällisempi pakkauksen avaajalle voisikin olla räätälöity ratkaisu, johon saadaan samalla brändin vahva viesti mukaan. ER Pahvityön omilta nettisivuilta löytyy hyviä vinkkejä mihin pakkaussuunnittelussa kannattaa panostaa. Hyvä ja paljon käytetty lähestymistapa pakkaussuunnitteluun on myös toimittaa pakattava esine meille ja me sitten käytämme ammattiosaamistamme pakkauksen suunnitteluun. -Heikki jatkaa. On hyvä muistaa, että hienoa tuotetta on vaikea saada jälleenmyyntiin ellei pakkaus ole kunnossa. Loppuun asti mietitty pakkaus myös lisää tuotteen arvoa. Vastaavasti näkee myös tapauksia, joissa itse tuotteen tuotekehitykseen saatetaan nähdä valtavasti vaivaa, mutta pakkaukseen ei haluta panostaa.


Pahvista voidaan valmistaa lähes mitä vain järkevillä kustannuksilla. Heikki näkee yrityksensä nimenomaan ongelman ratkaisijana, jonka parasta markkinointia on oman tiimin ammattiosaaminen ja toimitusvarmuus. Tähtihetkiä on nimenomaan ne, kun saa palvella asiakasyritystä oivaltavilla erikoisratkaisuilla.


ER Pahvityö toimii monien suomalaisten tunnettujen valmistajien pakkauskumppanina. Pakkausyrityksen kasvu tulee asiakasyritysten kasvun myötä. Heikki toteaa, että tämä perinteinen ala on niin täynnä mahdollisuuksia ja hän odottaakin innolla uusia pakkausongelmia ratkaistavaksi.

LUE LISÄÄ:
ER Pahvityö
ER Pahvityön artikkelit
Suomen Muotoilusäätiö
Tapio Anttila

LISÄÄ MUOTOILUSÄÄTIÖN ARTIKKELEITA
Muotoilusäätiön artikkelit