AVANTin menestystarinassa muotoilulla on kokonaisvaltainen rooli

Haastattelussa Avant Tecno Oy:n toimitusjohtaja, teollisuusneuvos Risto Käkelä, joka on johtanut kasvavaa yritystä kohta 30-vuotta. Avant on myös Suomen Muotoilusäätiön perustajia. Vierailimme yrityksen pääkonttorilla ja tehtaalla Ylöjärvellä, Tampereella.

TULOSTEN NÄKEMINEN KANNUSTAA LISÄÄMÄÄN MUOTOILUN KÄYTTÖÄ

Avantin muotoilutiimissä työskentelee nykyään 15 asiantuntijaa. Muotoilutiimin kunnianhimoinen tavoite keskittyy tuotteiden ulkonäön ja valmistuksen yhdistämiseen kustannustehokkaaksi kokonaisuudeksi, jossa kaikki vaiheet ovat tarkoin mietittyjä. Risto korostaa, että paras muotoilu toteutetaan tavalla, joka jopa vähentää tuotantokustannuksia ja tuotannosta aiheutuvia päästöjä. Koneet valmistetaan suurimmaksi osaksi kierrätettävistä materiaaleista ja täyssähköinen konemalli saatiin ensimmäisenä valmistajana alan globaaleille markkinoille. Sitten on vielä koneiden ”tästä ikuisuuteen” jatkuva digiprosessi.

KIINNOSTAVA ULKONÄKÖ ON ENSIMMÄINEN ASKEL OSTOPÄÄTÖKSEEN

Muotoilun merkitystä ei pidä väheksyä koneiden valmistuksessa. Positiivinen kokemus tuotteen ulkonäöstä on ensimmäinen ostosignaali. Tietty vihreä väri on sekin strategisen harkinnan tulosta. Vihreä usein nähdään symboloivan mm. ympäristöä, viherrakentamista, uudistuksia, ja päättäväisyyttä.

Avantin vihreä on osoittautunut tykätyksi valinnaksi. Alkuperäinen väri oli hiukan tummempi.

Risto kertoo, että ajan myötä koneetkin ovat kasvaneet suuremmiksi ja tehokkaammiksi. Aloittaessamme suosituin malli oli 11hv työkone. Nyt suosituin taitaa olla 30hv malli. Uusimpana tulokkaana Risto esittelee Avant860 mallin, joka on suurin tähän mennessä yrityksen valmistamista konemalleista.

Avantin juuri valmistuneessa suurimmassa konemallissa Avant860 koko ohjaamo on uudistettu ergonomisesti, näkyvyyttä parantaen ja käyttökokemusta lisäten mm. kiinnittämällä huomiota hiljaisempaan työskentely-ympäristöön.
Risto ja Avant860 uutuusmalli.

MIKÄ INSPIROI SINUA TYÖSSÄSI RISTO KÄKELÄ?

Onnistumiset ovat aina vieneet eteenpäin. Olemme olleet liikkeellä oikeaan aikaan ja yrityksen kasvukaari on edennyt luontevasti aina projektista toiseen asiakastarpeen mukaan. Pienistä tiedonjyvistä kerääntyy johtopäätöksiä, jotka ohjaavat toimintamme suuntaa ja kehitystä.

RISTON URAN KOHOKOHDAT JA MIELEENPAINUVIMMAT HETKET

  • Selviäminen 90-luvun lamasta
  • Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto v. 2007
  • Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto v. 2008
  • Oman pojan kasvumatka yrityksen tulevaksi jatkajaksi

RISTON VINKKI MUOTOILUN KÄYTTÖÄ SUUNNITTELEVALLE YRITYKSELLE

  • Lähde käyttämään muotoilua niissä osissa, joista nopeiten saadaan hyötyä ja tulosta. Tulosten näkeminen kannustaa lisäämään muotoilun käyttöä vaiheittain.

MIKÄ MIELESTÄSI ON SUOMEN MUOTOILUSÄÄTIÖN TÄRKEIN TEHTÄVÄ?

Auttaa yrityksiä löytämään oikeanlaisen muotoiluavun äärelle. Tiedotus, esilläolo ja yhteistyömahdollisuuksien esittely on tärkeää, jotta kaikki tietäisivät auttavan tahon olemassaolosta ja yhteistyömahdollisuuksista. Jokaisen yrityksen kannattaa katsoa tämä kortti ja usein alkuun pääsee pienilläkin kustannuksilla.

Avantin Showroomilla ja tehtaalla on panostettu asiakasviihtyvyyteen. Aulatiloissa pääsee tutustumaan laajaan valikoimaan konkreettisesti ja esimerkkivideoiden avulla.
Risto Käkelä kannustaa yrityksiä rohkeisiin liikkeisiin kohti kansainvälistymistä. Avantin suurimmat vientimaat ovat USA ja Saksa.

LUE LISÄÄ

Avant Tecno Oy
Avant Tecno Oy on Ylöjärvellä toimiva teollisuusyritys, joka valmistaa Avant-merkkisiä pien- eli monitoimikuormaimia. Yritys sai alkunsa vuonna 1991, jolloin uuden yrityksen perustajat ostivat konkurssipesältä Ylökatti-pienkuormainten valmistusoikeudet ja alkoivat kehittää laitteita edelleen. Avant-kuormaajien tärkeimpiä käyttökohteita ovat viherrakentaminen ja viheralueiden hoito, rakentaminen, kiinteistönhoito ja maatalous. Avant Tecno Oy:lle myönnettiin vuonna 2008 Tasavallan Presidentin kansainvälistymispalkinto ja vuonna 2007 Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto.