HALTON muotoilulla menestykseen – PUHDAS ILMA on tärkeämpää kuin koskaan

Vierailimme Halton Marine tehtaalla Lahdessa konsernin toimitusjohtaja Kai Konolan vieraana keskustelemassa muotoilusta. Halton on myös Suomen Muotoilusäätiön perustaja ja tukija. Kotimainen HALTON GROUP on maailman johtava sisäilmastoratkaisujen toimittaja vaativiin erikoisympäristöihin (liikevaihto 273milj. v.2019).

HALTONin konsernin toimitusjohtaja Kai Konola luottaa ydinbusinekseen, puhtaan ilman merkitykseen.

KUINKA SISÄILMAA VOIDAAN TEHDÄ TURVALLISEMMAKSI?
Sisäilmatuotteiden kehityksessä tapahtuu valtavasti. Covid-19 pandemia nopeutti tuotekehitystämme mm. desifioivien teknologien tuomiseen sisäilmalaitteistoihin. Aikaisemmin näitä on ollut tarjolla Halton Health puolen ratkaisuilla, mutta nyt olemme laajentaneet palvelutarjontaa kaikkiin käyttökohteisiin. Käytännössä turvallisempaan ilmaan voidaan vaikuttaa mm. suodattimilla, tehostamalla vaihtuvaa ilmamäärää tai UV-valoilla, jotka vähentävät viruksien leviämistä.

Lahden tehtaan tiloissa inspiraatiota lisää esittelyt valmistettavien tuotteiden toimituskohteista.

MINKÄLAISIA OVAT TULEVAISUUDEN SISÄILMA-ELÄMYKSET?
Uskomme mm. henkilökohtaisen ilmanvaihtokokemuksen merkitykseen esim. meillä on jo osittain käytössä järjestelmä, jossa oma profiili seuraa tilassa säädellen itselle mieluista lämpötilaa. Tämä ”Empathic Building” käyttöliittymä edistyy huimaa vauhtia. Markkinoilla on jo paljon tiloihin yhdistettäviä tuoksuja ja muita aistielämyksiä, mutta me haluamme nostaa korkeimmalle jalustalle HALTONIN luksuksen, joka on puhdas, raikas ilma.

MINKÄLAISTA ROOLIA ESINEIDEN INTERNET NÄYTTELEE TUOTTEISSANNE?
Palvelujen lisääminen käyttöliittymiin kasvaa huimaa vauhtia. Etähallintajärjestelmät mahdollistavat kaukokäyttöiset parannukset ja huollot maailmanlaajuisesti. Ympäristönkin kannalta on parempi liikuttaa bittejä kun atomeja. Huima kehitys on tapahtunut 10 vuodessa. Nyt pystyy jo valitsemaan olemassa olevista pilvipalveluista ja käyttöliittymistä palikoita, kuten arkkitehdit. Enää ei tarvitse lähteä sovelluksia alusta lähtien itse rakentamaan. Käyttöliittymien muotoilun haaste nousee myös vauhdilla, koska arkipäivässämme on jo niin paljon ennakoivaa ja hyvää tekniikkaa (mm. älypuhelimet ja talojen älytekniikka). Kai kuvailee, että paras käyttöliittymä on sellainen jota ei tarvitse itse käyttää.

Tuotantotilojen värikkyys ja yritystarina ovat keskiössä päivittäisessä tekemisessä.

KERRO MEILLE JOSTAIN KUNNIANHIMOISESTA PROJEKTISTA
Halton on kehittänyt ilman ilmanvaihtokanavia toimivan ammattikeittiömoduulin (MobiChef). Superfunktionaalisuus on iso juttu ja muuttuvissa ravintolaympäristöissä ei aina ole mahdollista toteuttaa isoja investointeja ilmastointikanavien takia. Tässä liikuteltavassa ammattikeittiösaarekkeessa ilmanvaihto on toteutettu osaksi saareketta.

Kai esittelee ammattikeittiöihin suunnattua, ilman kiinteää ilmanvaihtoa toimivaa keittiömoduulia.

MINKÄLAINEN MUOTOILUTIIMI TEILLÄ TYÖSKENTELEE?
Viimeiset kaksi vuotta olemme erityisesti nostaneet teollisen muotoilun näkökulmaa. Meillä on kahdeksassa maassa kohdistetut tuotekehitysyksiköt, joissa yrityksemme tuotteita muotoillaan vaihtelevista tulokulmista. Olemme panostaneet myös konsernitasoiseen muotoilun kehittämisresurssiin, joka luo systematiikkaa tuotekehityksen globaaliin edistymiseen.

HAASTAVINTA TYÖSSÄSI?
Oman ajan oikein priorisointi.

MIKÄ MIELESTÄSI ON SUOMEN MUOTOILUSÄÄTIÖN MERKITYS JA TÄRKEIN TEHTÄVÄ?
Toimia herättelijänä muotoilun käytön mahdollisuuksista, tuoda yhteen alan toimijoita ja verkostoa sekä näkyä korkean profiilin instanssina muotoilun eteenpäinviennissä.

TERVEISESI MUOTOILUN KÄYTTÖÄ ALOITTAVALLE YRITYKSELLE?
Mieti ensin minkä asiakkaasi ongelman haluat ratkaista muotoilun avulla. Seuraavaksi mieti millä tavalla haluat olla erilainen kun kilpailijasi. Suurimpaan osaan asioista voit käyttää muotoilua.

LUE LISÄÄ
Halton
Suomen Muotoilusäätiö