Kurkistus ISKUn muotoilujohtaja Antti Olinin mielenmaisemaan

Antti Olin on laajojen kokonaisuuksien hallitsija, joka hakee suurempaa merkitystä mööpelimaailman tulevaisuudelle. Iskulla Antti on työskennellyt vuodesta 2007. Tapasimme Antin ISKU CENTERissä Lahden Mukkulassa. Isku on myös yksi Muotoilusäätiön perustajayrityksistä.

MIKÄ ON ANTTI OLININ MISSIO ISKULLA?
Lyhyesti kuvattuna missio on tuoda esille Iskun korkeatasoista muotoilua jokaisessa käänteessä. Antti kertoo, että aluksi hänelle tuli yllätyksenä miten suuressa roolissa puhuminen ja esiintyminen työnkuvassa onkaan. Esiintymisiä saattaa olla jopa 100 vuodessa. Muotoilu on aina hyvä ja seksikäs puheenaihe. Iskun tuoteportfolio on valtava ja monipuolisuus on tietoinen valinta. Muotoilun johtamisessa haasteet keskittyvätkin oman työn johtamiseen ja kokonaisuuden eteenpäinvientiin harkittuina palasina kerrallaan. Antista huokuu suuri intohimo työtä kohtaan. Hän kuvaakin, että jokaisen uuden tuotteen syntymisestä saa parhaimmat kiksit heti oman lapsen syntymisen jälkeen.


Muotoilujohtajan yksi tärkeimmistä tehtävistä on ymmärtää/huomata signaalit ja tarpeet. Luovuuden ja talouden on kuljettava käsikädessä.

TUOTTEET SYNTYVÄT ENEMMÄN JA ENEMMÄN TARVELÄHTÖISESTI
Antin sydäntä lähellä on yhteistoiminta alan opiskelijoiden kanssa ja muotoilukilpailujen järjestäminen. Hän kertoo saavansa viikottain kymmeniä tuote-ehdotuksia nuorilta muotoilijoilta. Tarkkaa harkintaa tarvitaan jokaisen tuote-idean eteenpäin pääsyyn. ”Aina pitää miettiä ja perustella mikä on tuotteen suurempi merkitys” -Antti korostaa. Ympäristöarvoja, kiertotaloutta ja mm. antibakteerisuutta täytyy miettiä jo heti tuotteen suunnitteluvaiheessa. Keskimäärin Iskun mallistoon valmistuu n. 10 uutuustuotetta vuosittain ja vanhemmat mallit eivät poistu tuotannosta samaan tahtiin.


ISKU CENTERissä on paljon luovaa tilaa työskentelyyn. Testilabran, omien työhuoneiden ja ravintolan lisäksi esillä on lähes kaikki yrityksen valmiit tuotteet.


Antin oma suosikkituote on 50-luvulta lähtien Iskun tuotannossa ollut pikkutuoli 53, joka siroudellaan ja pinottavuudellaan sopii hyvin monenlaisiin tiloihin. Siitä on tullutkin yksi Iskun ”ikiklassikoista”.


MUOTOILUSSTRATEGIA PÄIVITTYY AJAN HENGEN MUKAAN
Antti kertoo määrätietoisesti linjauksista ja suunnanmuutoksista vuosien varrella. Ennen Iskulla oli enemmistö suunnittelijoita oman talon sisällä. Nykyään toimintamalli on enimmäkseen freelancer pohjainen. Verkostot ja erilaiset yhteistyömallit toimivat korostetussa roolissa muotoilustrategian pohjana. ”Totuus on, että hiljainen tieto saadaan juurikin verkostoista ja sidosryhmistä.” -Antti tiivistää. Suunnanmuutokset voivat tapahtua nopeastikin markkinatilanteen vaatiessa niin. Ennen pandemiaa Iskulla oli kova kansainvälinen kasvu menossa avokonttorikalusteiden osalta ja siihen panostettiin paljon. Sitten toimistokalusteissa tapahtui iso muutos, tiiviit ja neliötehokkaat co-working tiloihin suunnitellut tuotteet väistyivät väljyyden ja tilojen jakamisen tieltä.


Ennen pandemiaa Iskulla oli kova kansainvälinen kasvu menossa avokonttorikalusteissa. Nyt vastaavasti nousua näkyy kodin kalusteissa. Kuluttajat panostavat nyt selvästi enemmän kotiin, koska siellä vietetään enemmän aikaa.


Tuotteiden monipuolisuus on päivän sana. Seinällä ilahduttavat pikkurahit voidaan koota istuimiksi käyttäjän koon mukaan ja ovat siivojaan tieltä pois säilytyksessä seinällä.


ANTIN VIKIT YRITYKSILLE MENESTYMISEEN MUOTOILUN AVULLA
-Ota muotoilu mukaan niin varhaisessa vaiheessa kun mahdollista. Usein muotoilu otetaan mukaan ns. loppuvaiheen siloitteluun jolloin ei saada täyttä potentiaalia käyttöön.
-Design- ja muotoilumaailma tulokulmana käy asiaan kuin asiaan.
-Usein muotoilun tekijöiden sydämenpalo näkyy ja se luo virtaa koko organisaation tekemiseen.
-Suomi on osaavia muotoilijoita pullollaan. Palkkaa rohkeasti muotoilija.

MIKÄ ON MIELESTÄSI SUOMEN MUOTOILUSÄÄTIÖN MERKITYS?
Muotoilua terminä käytetään nykyään mitä erilaisimmissa yhteyksissä. Sanoman kirkastaminen voisi olla yksi Säätiön tehtävistä muotoilun tärkeyden kertomisen ja tiedottamisen lisäksi.

KIINNOSTAVA ILMIÖ MUOTOILUSSA TÄLLÄ HETKELLÄ?
Isoja asioita on tietysti monia meneillään jatkuvasti. ”Paljon olen pohdiskellut mm. työntekoon liittyvää murrosta ja työnteon rakenteen muuttumista.”-Antti kertoo. Hän on työskennellyt tänä aikana paljon etänä Keski-Suomessa sijaitsevalla mökillään. Ennen pandemiaa Antti reissasi ja inspiroitui vastaavasti paljon maailmalla. Nyt on löydettävä uudet keinot Suomen rajojen sisällä inspiroitumiseen.

LUE LISÄÄ:
www.isku.com
Antin Linkedin profiili
Suomen Muotoilusäätiö