Lahjavieheitä Vellamon hengessä

Päijät-Hämeestä ei kannata lähteä merta edemmäksi kalaan.

Tämä oli ajatuksena, kun Päijät-Hämeen uutta maakuntalahjaa lähdettiin ideoimaan ja toteuttamaan. Päijät-Hämehän tunnetaan perinteisesti käsityötaidoistaan. On kuitenkin yksi lohko, jossa tämä perinteinen käsityötaito on tunnettu ja tunnustettu kautta maailman.

Sellaiset nimet kuin Rapala, Finlandia-Uistin, LGH, Jan ja Karikko ovat osa kalastuksen historiaa. Niiden ja monien muiden nimiin vannotaan yhtä hyvin kotimaisilla lohijoilla ja tammukkapuroilla kuin myös maailman valtamerien ulapoilla. Siksi ei olekaan ihme, että maakuntalahjan anti koostuu tästä perinteitä kunnioittavasta taidosta. Maakuntalahjan tervalepästä valmistetun rasian sisälle kätkeytyy osa alueen parasta osaamista – perinteisin menetelmin valmistettujen, uniikkien uistinten kirjo. Viiden uistimen sarjan jokainen uistin on oma yksilönsä. Kukin uistin on tehty alusta loppuun käsityönä ja viimeisen silauksensa Vellamon henkeen valmistetut vieheet ovat saaneet siveltimistä, joilla uistinten värimaailma on loihdittu esiin.

”Tässä lahjassa yhdistyvät hyvin alueen erityisosaaminen ja maakunnalle tärkeä vesielementti, lisäksi lahjaviehe on erottuva, mieleenpainuva ja käyttäjälleen erinomainen käyttötavara. Uskoisin, että  lahjalla voisi olla tekijöilleen myös kaupallisia mahdollisuuksia”, toteaa Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Jari Parkkonen.

Kahdenkymmenen lahjapakkauksen sarja on toteutettu yhteistyössä Päijät-Hämeen liitoon, Suomen Muotoilusäätiön ja uistinvalmistajien – Rapala, Finlandia -Uistin, LGH – kanssa. Lahjarasiat on suunnitellut ja toteuttanut muotoilija Esa Hyytiäinen ja graafisen asun on suunnitellut graafikko Ville Korhonen.

Vastaa