Lahti Design Weekin WOW-Vastuullisuusnäyttelyn apukuraattoriksi Liuba Sidorova

Suomen Muotoilusäätiö kuratoi ja toteuttaa Lahti Design Weekille 11.-17.5. luovan vastuullisuusnäyttelyn Lahden kaupungintalon, Fellmannian alakertaan. Näyttely ja luova pop-up tila kahviloineen on avoinna kaikille yritys- ja yksityisvieraille päivittäin 10-18 (su suljettu). Näyttelyssä esille nostetaan vastuullisuutta modernin taiteen, Lahden kaupungin esimerkkien ja mm. paikallisten yritysten tuotteiden avulla. Näyttelyssä lanseerataan myös Suomen Muotoilusäätiön suunnittelemat vastuullisuussymbolit yritysten vapaaseen käyttöön. Muotoilusäätiö toimii siltana yritysten ja oppilaitosten välillä ja tarjoaa muotoilun opiskelijoille ainutlaatuisia työssäoppimismahdollisuuksia Säätiön projekteissa. Tässä artikkelissa esille nostetaan Liubov Sidorova, joka opiskelee toista vuotta LAB-ammattikorkeakoulussa matkailu- ja tapahtumaliiketoimintaa. Hänellä on jo taustalla taiteen asiantuntijan tutkinto ja yli kymmenen vuoden kokemus näyttelyiden järjestämisestä nykytaiteen galleriassa ja taidemuseossa Pietarissa, Venäjällä. Lahteen hän muutti Pietarista viisi vuotta sitten perheensä kanssa töihin ja opiskelemaan.


NAUTIN LUOVIEN PROJEKTIEN TOTEUTTAMISESTA
Liuban intohimo on taide. Se on loppumaton inspiraation, voiman ja lohdutuksen lähde vaikeinakin aikoina. ”Tulevaisuusajattelu ja ennakointi taiteen ja kulttuurialalla ovat minun kiinnostuksen kohteita tässä vaiheessa. Nykytaidenäyttelyiden järjestäminen on yksi parhaista asioista, joita olen koskaan tehnyt. Nautin luovien projektien toteuttamisesta ja tykkään suuria ideoita kiteyttämästä konkreettisiksi näyttelyiksi. Pidän taideyhteisöstä: kaikkialla, missä olen ollut tekemisissä sen kanssa, olen tavannut lahjakkaita, aktiivisia ja avoimia ihmisiä, joilla on hyvä maku ja usein myös hyvä huumorintaju. Työskennellessäni pienessä yksityisessä galleriassa, minulla oli mahdollisuus arvostaa yhteistyöprojektien mahdollisuuksia muiden paikallisten taideyhteisön jäsenten kanssa ja olen innokas tukemaan yhteistyötä.” -Liuba kuvailee.

ELÄMÄ PIETARISSA VAIHTUI LAHTEEN LUONTEVASTI JA PÄÄTÖS OSOITTAUTUI OIKEAKSI
”Valitsimme Lahden perhe-elämäämme varten, emmekä ole koskaan katuneet sitä. Lahti on vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä jos meillä on ikävä suurkaupungin rytmiä, mutta pidämme enemmän lähiön tasapainoisesta elämästä, upeista näkymistä kallioille ja havumetsiin sekä ystävällisistä kaupunkilaisista. Lahdessa kaikki palvelut ovat lähellä – lasten kerhoja, koiran ulkoilutuspaikkoja, uima- ja urheiluhalleja, konserttisali ja upea visuaalisten taiteiden museo. Lahti hurmasi meidät luonnollaan, urheilullisuudellaan ja sielukkuudellaan.” -Liuba kertoo.

Muuton jälkeen olen tutustunut kaupungin taiteelliseen perintöön, sen arkkitehtuuriin, veistoksiin ja kulttuuritapahtumiin. Minulla oli onni päästä työharjoitteluun Lahdessa 45 vuotta olemassa olleeseen modernitaidegalleria Nuovoon, jonka monivuotinen omistaja on Riitta Nuorivaara-Luhtanen. Vietimme monta ihanaa tuntia Riitan ja hänen tyttärensä, Kea Nuorivaaran, kanssa taiteesta puhuen. Suosittelen kaikkia taiteesta kiinnostuneita käymään Nuovossa tutustumassa suomalaisten nykytaiteilijoiden töihin ja kuulemaan Riitalta Laila Pullisesta, Olavi Lanusta, Reino Hietasesta sekä muista ikonisista taiteilijoista, joiden kanssa hän on ollut läheinen.

Toisen harjoittelujaksoni vietin ystävällisen henkilökunnan kanssa Uusi Kipinä -galleriassa, joka ilahduttaa Lahtea säännöllisesti paikallisen nykytaiteen näyttelyillä. Sen lisäksi odotin innolla Lahden visuaalisten taiteiden museon Malvan avajaisia, jossa teen työtä myöskin freelance-oppaana nykyään. Malva on tuonut lisäulottuvuutta kaupungin taidekenttään tarjoamalla sekä kuuluisien suomalaisten mestareiden – kuten Erik Bruunin ja Marjatta Tapiolan – suurnäyttelyitä että avaamalla kaupungille ja Suomelle kansainvälisiä tähtiä, kuten hollantilainen Maarten Baas, joka hurmasi yleisön ironisen pohdiskelevalla, leikkisällä ja vaikuttavalla taiteellaan.


Kuvassa Liuba (vas) ja taiteilija Sasha Rotts Helsingissä Forum Box-tapahtumassa vuonna 2020 (Valokuvaaja Pasha Rotts)

INNOSTAVAA OPISKELUA LAB-AMMATTIKORKEAKOULUSSA LAHDESSA
Viimeiset kaksi vuotta pääasiallinen toimintani on ollut opiskelu LAB-ammattikorkeakoulussa. Olen iloinen saadessani tilaisuuden oppia lisää suomalaisesta yhteiskunnasta ja innovatiivisista käytännöistä sekä keskittyä ajankohtaisiin trendeihin. LAB-opintojeni ansiosta osallistuin EDUCRO-hankkeen innostavalle kesäleirille, jossa opin kestävän kehityksen käytännön toteutuksesta ja arvon luomisesta kulttuurituotannossa. (Ilchenko, Sidorova 2022). Arvot, jotka ovat pitkään olleet välttämätön perusta taideyhteisössä (kuten tasa-arvo, diversiteetti, inklusiivisuus), ovat nyt mielestäni onnistuneesti yhdistyneet kestävän kehityksen arvojen alle. Tuore näkökulma trendeihin ja nykyisiin haasteisiin innostaa minua haaveilemaan yhtenäisen kulttuurisen kaupunkiympäristön luomisesta, joka yhdistäisi eri toimijoita – yksityisistä gallerioista ja vapaista taiteilijoista suuriin instituutioihin museoihin, teattereihin ja konserttisaleihin – samanhenkisten ihmisten yhteisöksi, joka luo johdonmukaisesti kaupunkikulttuurin identiteetin, joka on kaikkien sukupolvien asukkaiden mieleen, joka perustuu paikallisiin perinteisiin ja joka pitää ihmisiä olennaisena pääomana. Inspiroiva tila turvalliselle, vapaalle ja hedelmälliselle vuorovaikutukselle eri ihmisten välillä, jossa mestarit voivat opettaa mutta myös oppia esimerkiksi nuorilta osallistujilta. Näin kaupunki ja kaupunkilaiset voivat yhdessä muokata kuvaa Lahden kauniista tulevaisuudesta. Pidän laajasta näkökulmasta ja avoimesta mielestä, jossa suuret ideat eivät ole ristiriidassa pienten inhimillisten ilojen kanssa.

INNOLLA KOHTI LAHTI DESIGN WEEK-TAPAHTUMAA
Olen erittäin iloinen voidessani käyttää keräämääni kokemusta ja tuoreita näkemyksiä ja kokemuksia Lahti Design Weekin järjestämisessä Suomen Muotoilusäätiön kanssa. Otan mielelläni osaa tähän vilkkaaseen ja hankekeskeiseen toimintaan ja etsin uusia, mielenkiintoisia ideoita, jotka innostavat kaupunkia säilyttämään kulttuuriperintönsä ja kehittämään potentiaaliaan. Uskon vakaasti paikallisen alueen suuriin mahdollisuuksiin ja mahdollisuuteen toteuttaa yhdessä uskomattomia hankkeita.

LUE LISÄÄ
LAHTI DESIGN WEEK
MUOTOILUSÄÄTIÖN VASTUUTAPAHTUMAT LAHTI DESIGN WEEKILLÄ
MUOTOILUSÄÄTIÖN VERKKOSIVUT


Lähteet:
Ilchenko O., Sidorova L. 2022. EDUCRO Summer Camp 2022 as a way to improve student competitiveness through skills development. Teoksessa Ikävalko M., Vartiainen P. (toim.). Lessons Learnt: Experiences and Good Practices in EDUCRO-Project. Lahti: Lahden ammattikorkeakoulu. The Publication Series of LAB University of Applied Sciences, part 50, part 50. 32-34. Viitattu 12.09.2022. Saatavissa https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-827-419-6