Metalli taipuu uusiin muotoihin -Konttienkin kysyntä nousussa

Kävimme haastattelemassa metalli- ja teräsrakenteiden asiantuntijayritystä A. Reposta Joutsassa, joka tarjoaa monipuolisia putkilaserpalveluja ja sopimusalihankintaa kaikenlaisiin metallitarpeisiin. Toimitusjohtaja Jari Reponen luottaa pitkäjänteiseen tekemiseen, jossa pääroolissa ovat vaativatkin asiakastarpeet. Yritys on toiminut metallituotteiden parissa vuodesta 1978.

Jari Reponen esittelee yrityksensä laajoja toimitiloja. Vierailun aikana tuotannossa oli mm. julkinen tilataideteos, merikontteja ja talorakenteita.

KONTTIEN UUDET KÄYTTÖTARKOITUKSET
Jari kertoo konttien kysynnän laajentuneen lähiaikoina monille eri sektoreille. Suosituin konttimateriaali on musta teräs. Konteista tehdään mm. hotellihuoneita, kahviloita, pop-up baareja, katsastusasemia ja mitä tahansa helposti asiakkaiden lähelle toimitettavia palveluja. Kontti on helppo kuljettaa ja siirtää sekä helppo modifioida vaihtuviin tarpeisiin. Osa konteista rakennetaan alusta asti pitkästä teräksestä ja osa modifioidaan merikonteista. Mistä tietää kannattaako valita projektiin merikontti vai rakentaa alusta asti uusi kontti? Jari vinkkaa, että tarpeesta riippuen kierrätettävän merikontin modifiointi voi tulla paljon isommaksi ja kalliimmaksi projektiksi, kun suoraan tarpeisiin suunniteltu kontin valmistaminen. Tässäkin asiassa hyvä suunnittelu on kaiken pohjana.

Takana valmistuvassa villaelementtikontissa on eristykset, kuten omakotitaloissa.


PUTKILASER MAHDOLLISTAA ERIKOISMUOTOJEN TOTEUTUKSEN
Nykyään visualisoidaan mitä erikoisempia- ja kunnianhimoisempia muotoja osaksi näyttäviä rakennelmia. Erikoismuotojen toteutus on helpottunut valtavasti modernin putkilasertekniikan avulla. Jari kertoo, ettei vielä ole tullut vastaan projektia jota ei oltaisi pystytty toteuttamaan.

Tämä protomalli on A. Reposen omaa tuotantoa ja taivutettu putkilaserilla yhdestä kappaleesta. Tekniikka säästää oleellisesti tuotteen kokonaisvalmistusaikaa ja työvaiheita.

Kaikenlaiset taivutustyöt ovat sopimusvalmistuksen ydinpalveluita. Putkien taivutus onnistuu kädenkäänteessä modernilla tekniikalla.

Tämä kiertyvä metallinen taideteos on valmistumassa Juvalle.

KIINNOSTAVA ILMIÖ MUOTOILUSSA JUURI NYT?
Jari kuvailee huomanneensa tuotemuotoilun vahvan esilletulon teollisuusfirmoissa viimeisen 10 vuoden aikana. Omassa toiminnassa A.Reponen Oy on miettinyt lähiaikoina omaa tuoteperhettä ja tuotantoprosessien tehostamista. ”Nämä voisivat tuottaa lisäarvoa toisilleen sopimusvalmistuksen tuotannon välien täyttämisellä.” -Jari pohtii.

LUE LISÄÄ:
A. Reponen Oy
Suomen Muotoilusäätiö