MIKSI MUOVIA TARVITAAN NYT JA TULEVAISUUDESSA- Vahvaa tuotekehitystä Wiitta Oy:llä

Samalla tavalla, kuin sähköautot kehitettiin jo 100-vuotta sitten, on nyt menossa biomuovien uusi kehityskausi. Wiitta Oy Heinolassa on vihreän tulevaisuuden kumppani tärkeissä muovisissa käyttötavaroissa. Vierailimme tehtaalla energisen toimitusjohtajan Wille Viittasen vieraana keskustelemassa muovin tulevaisuudesta ja tuotekehityksestä. Suomen Muotoilusäätiö on ollut mukana koordinoimassa yritykselle muotoilun tykättyjä opiskelijaprojekteja.

Wille kertoo perinteisen ”lihalaatikon” olevan ehkä yksi tunnetuimmista tuotteista. Vuosia käytössä kiertävä ja kestävä käyttötuote tukee kestäviä arvoja tuotteen pitkän elinkaaren myötä. Näin säästetään myös ilmastoamme tuotannon hiilidioksidipäästöissä.

KIERRÄTYSMUOVI JA PUUN MAHDOLLISUUDET MUOVITUOTTEISSA
Wiitta on aina käyttänyt tuotannossaan kierrätysmuovia. Kierrätysmuovia on arviolta 20% vuotuisesta kulutuksesta. Wiitta on aktiivisesti mukana monissa materiaalikehitystyöpajoissa. 10-15 vuoden aikana materiaaleissa on tapahtunut valtavia edistysaskelia. Nyt tapahtuu paljon puu- ja muiden luonnonkuitujen kehityksessä. Tosin biohajoavuus ja muovituotteiden kestävyys/pitkä käyttöikä ovat vielä toistaiseksi huono yhtälö esimerkiksi puhuttaessa viemäriputkista ja muista vuosikymmenten kovaa käyttöä vaativista tuotteista. Hän korostaakin oikein valitun materiaalin käyttöä tuotekohtaisessa kehityksessä. Yritys valmistaa alihankintana melkein mitä tahansa muovista ruiskuvalutekniikalla.

Kotimainen tuote säästää tuontikuljetuksesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä. Viemäriverkostojen kulmayhde on yksi modernin talotekniikan perustuotteita. Monikohan rakennustyömaalla ajattelee, että hienoa, tämäkin on kotimainen.

UUSIA AJATUKSIA MUOTOILUN OPISKELIJAPROJEKTEISTA
Wille kertoo kokemuksistaan Muotoilusäätiön kanssa toteutetuissa opiskelijaprojekteissa. Hän pitää tärkeänä kasvanutta ymmärrystään muotoilun moninaisiin mahdollisuuksiin ja arvostaa nuorten erilaista ajatuksen juoksua. On tärkeää antaa tilaa uusille tulokulmille ja ideoille. Monesti muotoilijoilla on taito nähdä asioita uusista kuvakulmista. -Wille kuvailee. Hän kannustaa yrityksiä muotoilun käyttöön. Suomen Muotoilusäätiön koordinoimat opiskelijaprojektit ovat yksi helposti lähestyttävä tapa kokeilla muotoilun käyttöä.

WILLEN VINKIT TUOTEKEHITYKSEEN
1. Oikea materiaali oikeaan paikkaan.
2. Hyväksy – Ja hae uusia näkemyksiä yrityksen ulkopuolelta
3. Muista, että Suomessa voidaan toteuttaa asioita kilpailukykyisesti ja esimerkiksi muovialalla lähes kaikkea pystytään valmistamaan kotimaisesti.

Leipomolaatikoiden tarina on jatkunut jo yli 30 vuotta. Kuinkahan monta kertakäyttölaatikkoa on säästetty käyttämällä kestävää ja kierrätettävää pakkausmuotoa?

Wiitan vihreä sydänlogo sai alkunsa yrittäjän insinööriopiskeluajalta. Wille muistaa, kuinka opettaja oli piirtänyt sydämen taululle kurssin alussa ja kuvaillut, kuinka kaikki tekeminen lähtee sydämestä. Tämä lause jäi Willelle mieleen. Sydämeen on kuvattu Wiitan ydintuotteet ja tunnus kertautuu tuotteiden pakkauslaatikoissa.

Lue lisää:
Wiitta
Suomen Muotoilusäätiö