Muotoilu lisää sujuvuutta arkeen -Janna Rissanen

Suomen Muotoilusäätiö toimii siltana yritysten ja oppilaitosten välillä tarjoamalla muotoilun opiskelijoille ainutlaatuisia työssäoppimismahdollisuuksia Säätiön projekteissa. Tämän kevään pääprojektina Muotoilusäätiö lanseeraa kaikille yrityksille vapaaseen käyttöön vastuullisuussymbolipankin, jonka avulla on helpompi kertoa visuaalisesti omista vastuullisuusteoista. Tämän artikkelin on kirjoittanut Janna Rissanen, joka opiskelee muotoilua Savonia Amk:ssa ja on mukana Säätiön projektitiimissä.

MIKÄ MUOTOILU?
Monille sana muotoilu voi tuoda ensimmäisenä mieleen ajatuksia estetiikkaan tai designtuotteeseen liittyen. Nämä asiat kyllä linkittyvät muotoiluun, mutta ovat vain hyvin pieni osa sen laaja-alaiselta kentältä. Muotoilu sujuvoittaa arkeamme ehkä enemmän kuin osaamme kuvitellakaan. Muotoilu on muutakin kuin kauniita asioita ja designtuotteita.

MUOTOILU ON MUUTAKIN KUIN KAUNIITA ASIOITA JA DESIGNTUOTTEITA
Saara Lehmuskoski tiivistää kirjoituksessaan muotoilun olevan prosessi, joka tunnistaa ihmisten tarpeita ja luo tuotteita tai palveluja tarpeiden täyttämiseksi (Lehmuskoski 2018). Usein muotoilun lähtökohtana onkin luova ongelmanratkaisu ja ennakointi. Muotoilun menetelmin suunnitellaan kohteen käytettävyyttä ja muotoa, huomioiden myös miellyttävyyden ja kestävyyden näkökulmat. Muotoilua hyödynnetään silloin, kun luodaan kokonaan uutta tai halutaan kehittää jotain jo olemassa olevaa. Muotoilu onkin jatkuvaa vaikuttamista suunnittelijan ja ympäristön välillä.

”Mielestäni muotoilu on parhaimmillaan silloin, kun sen ulottuvuuksia hyödynnetään monipuolisesti ja laajakatseisesti.” -Janna Rissanen

Jos pysähdymme miettimään aihetta tarkemmin, huomaamme että muotoilua on kaikkialla. Suunnittelun ja kehittämisen menetelmien avulla voidaan toimia ja saada aikaan muutoksia useilla eri osa-alueilla. Mielestäni muotoilu on parhaimmillaan silloin, kun sen ulottuvuuksia hyödynnetään monipuolisesti ja laajakatseisesti.


KUVITELLAAN ESIMERKIKSI YKSINKERTAINEN ARKINEN HETKI, AAMUKAHVI
Kuinka muotoilu sujuvoittaa arkeamme? Havainnollistan vastausta kuvitellun, mutta monille tutun tilanteen, aamukahvin kautta. Esimerkissä on korostettu se, missä kaikessa muotoilua voi kohdata.

Kävelet aamutakissa keittiöön. Nappaat lipaston päältä ohimennen käteesi rannekellon muiden korujen seasta. Otat tottuneesti suodatinpussin telineestä ja valutat hanasta vettä kannuun. Kahvinkeitintä ladatessasi huomaat, että lempikahvin logo on hieman erilainen. Et noteerannut sitä aiemmin, sillä eilen lähikaupan itsepalvelukassoilla ei tarvinnut jonottaa kauaa. Silmäilet pakkausta tarkemmin. Ilme on uusi lähestyvän juhlapäivän kunniaksi. Napsautat kahvinkeittimen päälle ja hetkeä myöhemmin kahvi on valmista. Otat keittiönkaapista kahvikupin ja kaadat pannusta kahvin kuppiin. Istut alas tuolille keittiönpöytään. Käyt mielessäsi läpi tulevaa työpäivää. Luvassa on työpaja, joka liittyy työpaikan sisäiseen kehittämiseen. Päivän lehdessä oleva mainos ja sen otsikko kiinnittää huomiosi. Mielenkiintoinen tapahtuma järjestetään viikonloppuna kotikaupungissasi. Ostatkin siihen heti lipun puhelimesta löytyvän sovelluksen kautta. Päivä on alkanut sujuvasti.


Jos pelkkään aamukahvihetkeen voi liittyä näin paljon muotoilua, millaisia mahdollisuuksia muotoilulla on auttaa arjen muissa tilanteissa?

-Janna Rissanen, Suomen Muotoilusäätiön projektimuotoilija


Lue lisää
Suomen Muotoilusäätiö
Yrityksille vapaat vastuullisuussymbolit-hanke
Liity Säätiön kumppanuusverkostoon
Kiinnostunut Säätiön muotoiluprojekteista?
Lahti Design Week


LÄHTEET
Havusto, Hannu. 2017. Muotoilu on käännösvirhe? Huld. https://huld.io/fi/uutiset/muotoilu-on-kaannosvirhe/. Luettu 16.1.2023.
Lehmuskoski, Saara. 2018. Hyvä muotoilu on hyvää liiketoimintaa. Siili. https://www.siili.com/fi/tarinat/tarinat/hyv%C3%A4-muotoilu-on-hyv%C3%A4%C3%A4-liiketoimintaa. Luettu 16.1.2023.
Lehtomäki, Sonja. 2022. Muotoilijan osaaminen on nyt kovaa valuuttaa – Mitä tekevät muotoilijat? Hathunters. https://www.hathunters.fi/ajankohtaista-ajankohtaista/muotoilijan-osaaminen-on-nyt-kovaa-valuuttaa-mita-tekevat-muotoilijat. Luettu 16.1.2023.
Muotoilu. Muotoilupakki. n.d. https://muotoilupakki.fi/muotoilu-3/. Luettu 16.1.2023.
Muotoiluala Suomessa. Finnish Design Info. n.d. https://finnishdesigninfo.fi/muotoiluala. Luettu 16.1.2023.

KUVAT
Kuva: Pexels/Michael Burrows. 16.1.2023. https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/kirkas-naine-luova-suunnittelija-7148001/
Kuva: Pexels/Miguel Á. Padriñán. 16.1.2023. https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/luova-muistikirja-toimisto-lyijykyna-68562/
Kuva: Pexels/Torsten Dettlaff. 16.1.2023. https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/muoti-apple-rannekoru-teknologia-437037/
Kuva: Unsplash/Daria Nepriakhina 🇺🇦. 16.1.2023. white printer paper on white table photo – Free Netherlands Image on Unsplash
Kuva: Unsplash/@felipepelaquim. 16.1.2023. photo of gray thermal carafe photo – Free Brasil Image on Unsplash
Kuva: Unsplash/Kelly Sikkema. 16.1.2023. person writing on white paper photo – Free Design Image on Unsplash
Kuva: Unsplash/Markus Spiske. 16.1.2023. assorted-color paintings photo – Free Auf aeg Image on Unsplash
Kuva: Unsplash/NajlaCam. 16.1.2023. stainless steel cup on white ceramic plate photo – Free Drink Image on Unsplash
Kuva: Unsplash/UX Indonesia. 16.1.2023. person in gray shirt holding white printer paper photo – Free Indonesia Image on Unsplash