Muotoilua aallon harjalla – Mielenkiintoisia projekteja ja tulevaisuuden muotoilua

Haastattelussa Suomen Muotoilusäätiön hallituksen jäsen, teollinen muotoilija-lehtori Simo Puintila Aalto-yliopistosta.

Simo Puintila Aalto Yliopiston Väre rakennuksessa
Simo Puintila Aalto-yliopiston Väre-rakennuksessa.

Aalto-yliopistolla on kesäisen lämpimästä päivästä huolimatta energinen, kansainvälisen kampuksen tunnelma. Simo Puintilalla on monta rautaa tulessa muotoilun lehtorina ja itsenäisenä teollisena muotoilijana. Monet suomalaiset kesäkeittiöissään saavat kiittää Simoa kätevästä Heirol Omeletto paistinlastan suunnittelusta.

Heirol Omeletto paistinlastasta on tullut suosittu Suomalaisten keittiöissä.

Tällähetkellä Simo suunnittelee kiukaita yhteistyössä Ikikiukaan kanssa ja kiinnostavana projektina Aalto-yliopistossa on meneillään mm. sähköveneen sisätilan konseptointia Skand -nimiselle yritykselle ja ennakkoluulotonta tuotekonseptointia Iittalalle. Edellä mainitut opiskelijaprojektit ovat tulossa esille syksyiseen Helsinki Design Weekin päänäyttelyyn. Näyttelyt ja tapahtumat ovat hieno osa prosessia, koska näin työt pääsevät konkreettiseen kosketukseen yleisön ja yhteiskunnan kanssa.

MIKÄ ON PALKITSEVINTA MUOTOILUN LEHTORINA?

Simo korostaa suurimpana asiana lahjakkaiden opiskelijoiden kehityskaaren seuraamista opiskelijoista kollegoiksi. On upeaa jakaa samaa kiinnostuksen kohdetta ja innostusta. Muotoilussa kokeillaan aktiivisesti asioita ja ollaan todellinen toimija yhteiskunnassa osana yritysprojekteja. Ennen Aalto-yliopistoa Puintila opetti muutaman vuoden Lahden Muotoiluinstituutissa ja ehti olla freelancer-opettajana eri oppilaitoksissa mm. Taikissa. Hän kuvailee itseään ennenkaikkea teolliseksi muotoilijaksi, jonka intressi on esineiden maailmassa.

MIKÄ ON TÄRKEINTÄ TULEVAISUUDEN MUOTOILUSSA?

Jo rakentamamme ympäristö ei häviä mihinkään, eikä ihmisten kulutus ainakaan laske. Simo haluaa muotoilun keskittyvän järkeviin ratkaisuihin, jotka parantavat elinympäristöämme monella tavalla. Hyvän rakennetun ympäristön suunnittelu, käyttäjäymmärryksen parantaminen ja hyvien palvelujen suunnittelu kulkevat käsi kädessä ekologisessa elinkaareessa.

Kaikki Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun laitokset sijaitsevat saman katon alla Väre-rakennuksessa Espoon campuksella. Rakennus käyttää vain uusiutuvaa energiaa ja on lämmitykseltään ja jäähdytykseltään 90-prosenttisesti omavarainen.

KIINNOSTAVA ILMIÖ MUOTOILUSSA JUURI NYT?

Simon mukaan kiinnostavia asioita on monta ja muotoilussa tapahtuu aina paljon. Kärkiaiheina häntä juuri nyt kiinnostaa kiertotalouden teeman mukaan tuleminen kaikkien asioiden suunnitteluun ja materiaalien järkevämpi hyödyntäminen. Yliopisto on tässä aallon harjalla. Yhteistyöprojekteista hyötyy kaikki osapuolet tutkimuksesta liike-elämään.

MIKÄ ON HENKIREIKÄSI HEKTISESSÄ ELÄMÄSSÄ?

Simo kertoo olevansa outdoor-ihminen. Luonnossa ja ulkoilun äärellä unohtuu kaikki muu ja keskittymiskyky kohdistuu hetkeen esim. jäätiköllä ei ajattele muuta kuin selviytymistä ja se on vaihtelevan virkistävää tietotulvaan keskittyvässä yhteiskunnassamme.

Simon kesäinen videotervehdys

Lue lisää Simo Puintilasta
Lue lisää Suomen Muotoilusäätiöstä
Lue lisää Aalto-yliopistosta