Millainen on ketterä muotoilullinen identiteetti? SELKA OY

Vierailimme Selka Oy:n pääkonttorissa keskustelemassa muotoilusta toimitusjohtaja Juha Nevalaisen ja tuotekehitysjohtaja Tuukka Nokkalan kanssa. Selka on käyttäjälähtöisen metallikalustesuunnittelun nopea toimija, jonka liikevaihdosta 25% tulee julkitilojen projektivalmistuksesta, 50% omasta verkkokaupasta ja loput tuotteista, joita valmistetaan alihankkijana monelle suomalaiselle kalustemyyjälle. Etätyöbuumin alettua yritys teki valtavan harppauksen eteenpäin iskemällä juuri oikeaan aikaan etätyöpöytämarkkinoille. Samalla alkoi kansainvälistymisen buumi verkkokaupassa. Mielenkiintoisia projekteja ja yhteistyökuvioita on meneillään kokoajan mm. kansainvälisille musiikkistudioille jalustoiden kehittelyä ja etätyöpöytien yhdistämistä urheilugenreen.

KOKEILUKULTTUURISSA AINOA SUUNTA ON ETEENPÄIN.
Yrityksessä suositaan nopean kokeilun taktiikkaa, jossa tuotteen markkina- ja myyntitutkimusta tehdään rinnalla muotoilutyön kanssa. Selkan suunnittelu ja tehdas sijaitsevat samassa osoitteessa ja tämä osaltaan auttaa nopeissa liikkeissä valmistuksen ja kehityksen kanssa. Tietotaito ja ketteryys mahdollistaa sen, että tuotetta voidaan käytännössä myydä jo ideatasolla. Mikäli kysyntä vastaa odotuksia, suoritetaan eniten työtä vaativa tuotannollinen viimeistelyvaihe. Juha ja Tuukka kertovat innostuneesti tuotteiden kehityskaaresta. Selkeä viesti tekemiseen on, että kokeilemalla selviää kaikesta. Yrityksessä on 18 henkilön tiivis tiimi, josta kolme tekee varsinaista tuotemuotoilutyötä.

Muotoilija Tuukka ja insinööri Juha muodostavat hyvän tiimin luovan yrityksen johdossa. Tuukka pitää käsissään designin ja Juha pitää huolen systemaattisuudesta. Välissä tehdaskoira Caramel.


MUOTOILULLINEN IDENTITEETTI ON KUIN VANHALLE KIVIJALALLE RAKENNETTU UUSI TALO
Ketteryyden mahdollistaa hyvä ja tasainen pohja. Selkalla on tuotantotilat kunnossa ja hyvin muuntautumiskykyinen tiimi, joka pystyy nopeasti vaihtamaan tuotantolinjoja protovalmistuksen-, projektivalmistuksen-, alihankintavalmistuksen-, ja yksittäiskappalevalmistuksen väleissä. Tuukka pitää huolen, että muotoilullinen laatu lunastetaan jokaisessa tuotteessa. Hän haluaa myös lisätä muotoilullista ajattelua yrityksen kaikkeen toimintaan. Juha korostaa hulluuden hyväksymistä ja heittäytymisen merkitystä. Yrityksen identiteetti matkustaa ja muuttuu.

Tässä on kuivumassa maalattuja etätyöpöytien pöytälevyjä Selkan tehtaalla. Tuukka esittelee tuotteen valmistusmatkaa.


Tehtaalla on oma kuvaus-studio, josta saadaan nopeasti tuotteiden myyntiesittelyt ja tarvittavat visuaaliset materiaalit. Kuvassa Tuukka ja Juha vertailevat suosittuja etätyöpöytiä.


SUOMI EI OLE ENÄÄ SAARI
Selka on nähnyt paljon vaivaa toimivan- ja nopean logistiikan eteen. Verkkokaupan tuotteet toimitetaan rahtivapaasti Euroopan maihin ja mannertenkin väliset toimitukset hoituvat n. viikossa. SELKASTORE.EUn alla toimii neljä verkkokauppaa, joiden tavoite on luoda uutta, kollektiivista liiketoimintaa digitalisaation avulla. Yrityksen vauhti ja into kansainvälistymiseen on kova. Tavoitteena on kasvattaa uusien tuotteiden määrää kuukausittain. Juha ja Tuukka vinkkaavatkin, että uusia tuoteideoita otetaan mielellään vastaan.


Singaporeen ja Los Angelesiin lähtevät paketit kulkevat perille n. kolmessa päivässä.


Juhan lempimateriaali on alumiini. Aikaisemmin tehtaalla oli vielä oma valimo, jonka lämmin hohka jätti Juhalle vahvan tunnejäljen. Lähiaikoina Juha on miettinyt paljon etätyön tulevaisuutta ja sitä kuinka Selkan tuotekehitys voisi vastata vielä paremmin työn murroksen haasteisiin.


Tuukan lempimateriaali on ilma. Yksi hänen muotoilullisisista kriteereistäkin on, että tuotteessa pitää olla sopivasti ilmaa. ”Ei se mitä piirrät vaan se mitä jää piirrosten väliin” -hän kuvailee. Tuukkaa kiehtoo keinotekoisen todellisuuden tuomat mahdollisuudet ja hän miettiikin ensisijaisesti ratkaisuja, jotka olisivat kaikkien saavutettavissa.


MUOTOILUN HARJOITTELUPAIKKOJA TARJOLLA
Selka tekee aktiivisesti yhteistyötä muotoilualan koulutuksen kanssa. He ottavat tiimiinsä mielellään harjoittelijoita ja järjestävät yritysesittelyvierailuja. Parhaillaan harjoittelupaikkoja on tarjolla kevät- ja kesäsesongille. Juha vinkkaa, että sopiva henkilö voidaan rekrytoida vaikka heti. Selka on myös Suomen Muotoilusäätiön tuore kumppanuusverkoston jäsen ja tukee tätä kautta muotoilun edistämistä.

LUE LISÄÄ:
selka.fi
selkastore.fi
selkastore.eu
Suomen Muotoilusäätiö