YRITYSJOHDON MUOTOILUYMMÄRRYS PITÄISI OLLA ITSEISARVO

Olin viimeviikolla vieraana Lahden tiedepuiston podcastissa keskustelemassa Suomen Muotoilusäätiön toiminnasta ja yleisesti muotoilusta. Podcast isäntä, Lahden tiedepuiston Jesse Reponen esitti minulle keskustelun loppuvaiheessa kysymyksen; Mistä yritysten on hyvä lähteä liikkeelle muotoilun käytössä? Vastasin siihen lyhyesti; jotta yritykset voivat hyötyä muotoilusta kokonaisvaltaisesti, on ensin ymmärrettävä sen tuomat ja tarjoamat hyödyt. Yrityksen muotoiluymmärrys lähtee siitä, että johto ymmärtää muotoilun moninaisuuden ja osaa hyödyntää sitä oikein yrityksen kehityksessä. Muotoilusäätiö auttaa mielellään yrityksiä alkuun muotoilun käytössä ja sen ymmärryksessä.

MITEN MUOTOILUYMMÄRRYS KANNATTAA JALKAUTTAA YRITYKSEEN?
Helppo tapa on kutsua muotoilusäätiö maksuttomalle vierailulle keskustelemaan muotoilun mahdollisuuksista ja liittyä mukaan Säätiön yrityskumppanuusverkostoon. Puolueeton keskustelukumppani muotoilun mahdollisuuksista kirkastaa oman yrityksen tavoitteita ja mahdollisuuksia. Muotoilusäätiön kautta voi toteuttaa muotoilun kokeiluprojekteja, saada tietoa alan tapahtumista ja koulutuksista, kysyä yleisesti neuvoja muotoilun käyttöön ja vaikka sanoittaa fasilitoinnin keinoin oman yrityksen muotoilustrategia. Säätiö voi myös järjestää workshoppeja ja tietoiskuja aiheen ympärillä, sekä suositella tarvittavia asiantuntijoita avuksi kehitystyöhön.


Yksinkertainen kaavio toimii hyvänä keskustelupohjana muotoilun käytön hahmottamiseen omassa yrityksessä. Kaavio on osa Muotoilusäätiön strategiaa, joka esitellään aina ensimmäisissä yritystapaamisissa. Monelle muotoiluun vasta tutustuvalle yritykselle on yllätys, että muotoilu koskettaa kaikkia toimialoja ja muotoilun keinoin voidaan ratkaista kaikenlaisia haasteita.

ONKO AJANHALLINTA PIENTEN JA KESKISUURTEN YRITYSTEN SUURIMPIA ESTEITÄ MUOTOILULLA MENESTYMISEEN?
Monesti mitä pienempi yritys, sitä laajempi toimenkuva yrityksen työntekijöillä on. Usein kehitysprojektit etenevät talon sisällä osana operatiivista, päivittäistä työtä. ”Tehokkuusajattelu” voi saada aivan uuden suunnan yrityksen sisäisten toimintojen muotoilulla. Onnistunut muotoilun käyttö lisää tutkitusti yrityksissä nälkää kehittymiseen ja ehkä jatkossa menestyksen esteitä suunnitellaan raivattavaksi haaste kerrallaan muotoilun keinoin. Tutkitusti muotoilua laajasti hyödyntävät yritykset tekevät parempaa tulosta. Miksi siis suurin osa pienistä ja keskisuurista yrityksistä ei panosta muotoiluun?


Tutkitusti muotoilua laajasti hyödyntävät yritykset tekevät parempaa tulosta. Miksi siis suurin osa pienistä ja keskisuurista yrityksistä ei panosta muotoiluun? Businessorientoituna muotoilijana en pääse tästä yhtälöstä yli. Haluan omalla osaamisellani Suomen Muotoilusäätiössä auttaa yrityksiä menestymään muotoilun käytön avulla.


MUOTOILUN HYÖTYJÄ ENEMMÄN ESILLE!
Konkreettiset case-esimerkit ja muotoilun menestystarinat vauhdittavat luottamusta muotoilun käytön kasvuun. Me Säätiössä jaamme mielellämme näitä tarinoita kanavissamme. Onko yritykselläsi muotoilun menestystarina kerrottavana? Ole yhteydessä Säätiön kehityspäällikkö Heli Pöyryyn, 040 157 0049 ja heli.poyry@designfoundation.fi

KUUNTELE TIEDEPUISTON PODCAST
LIITY SÄÄTIÖN KUMPPANUUSVERKOSTOON
LUE ARTIKKELEITAMME