Paikallisuus osana muotoilua

PAIKALLISUUS
Paikallisuus on noussut yhä enemmän esiin yritysten ja suunnittelijoiden vastuullisessa toiminnassa. Suomalaiset kuluttajat suosivat paikallisia tuotteita sekä palveluita. Paikalliset tekijät, materiaalit sekä tuotanto on keskeisessä osassa vastuullista muotoilua. Missä tuote on suunniteltu, valmistettu sekä sen kuljetusmatkat vaikuttavat yhä enemmän valveutuneen kuluttajan lopulliseen ostopäätökseen.

Paikallisuus ja kotimaisuus työllistää myös suomalaisia tekijöitä. Halutaan tukea paikallisia tuotteita jos tiedetään, että tuotteen valmistuksen ansiosta työllisyys kasvaa. Arvostamme myös ihmisen työtä ja kädenjälkeä tuotteen takana. Paikallisuutta voidaan tarkastella myös eri näkökulmista, kuten millä keinoin paikallista luontoa ja luonnon ilmiöitä voi hyödyntää muotoilussa. Tarkkailemalla ympäristöämme voimme löytää uusia näkökulmia paikallisuuteen, minkä avulla onnistumme suunnittelemaan tunteita herättävää muotoilua.


”Paikallisuutta voidaan tarkastella myös eri näkökulmista, kuten millä keinoin paikallista luontoa ja luonnonilmiöitä voi hyödyntää muotoilussa” -Linnea Seeskari


IHMISET
Kotimaisuus ja paikallisuus mielletään vahvasti käsityöhön ja laatuun. Suomessa on vahvat käsityöperinteet, jota harjoitetaan vielä tänäkin päivänä. Kotimainen valmistus kertoo ammattiosaamisesta ja laadukkaasta tuotteesta. Ammattiosaamisen ohella arvostamme ihmistä työn takana. Muotoilun prosesseissa ja tuotannossa tuotteisiin on jäänyt monen eri osaajan kädenjälki. Tuotteiden takana on tarina, jossa ihminen, suunnittelija, valmistaja kuin loppukäyttäjäkin on keskiössä.

Vaikka suurin osa tuotteiden valmistuksesta hoidetaan tänä päivänä teollisesti, meille on jäänyt voimaan suomalaisen työn arvot. Laadukas lopputulos voidaan saada lisäämällä käsityövaiheita tuotteiden valmistusprosessissa, vaikka ne olisivatkin osana teollista valmistusprosessia.

PAIKALLINEN LUONTO JA ILMIÖT TUKEMASSA SUUNNITTELUA
Paikalliset luonnonilmiöt voivat olla inspiraation lähteenä tuotteiden muotoilussa. Suomen luonto, kalliot, vuodenajat, valo ja muut luonnon ilmiöt antavat loputtomia mahdollisuuksia muotoilijoille työssään. Ympäristöä tarkkailemalla löydämme uusia oivalluksia, jotka ovat olleet aina osa meitä ja arkeamme. Löydämme luonnosta esimerkiksi mielenkiintoisia orgaanisia muotoja, mitkä voivat antaa suuntaa tuotteen visuaaliselle ilmeelle.

Aikaisella aamulenkillä voimme nähdä usvaharson läpäisevän aamuauringon, joka luo mystisen tunnelman ympärilleen. Tällainen valoilmiö voi antaa aiheen tunnelmavalaisimen tai tilan suunnittelussa. Muotoilulla on voima koskettaa ihmistä ja herättää meissä syviä tuntemuksia ja muistoja.

Suomen auringonlaskut ovat hyvin yksilöllisiä ja väririkkaita. Auringonlasku tarjoaa harmonisia väriyhdistelmiä, joita voi hyödyntää esimerkiksi graafisiin kuvituksiin tai valaistuksen suunnittelussa. Tunnelman luominen onnistuu hyvin luonnossa jo esiintyvien värimaailmojen kautta.


”Suomen luonto, kalliot, vuodenajat, valo ja muut luonnonilmiöt antavat loputtomia mahdollisuuksia muotoilijoille työssään”. -Linnea Seeskari


Talvipakkasessa auringonvaloa heijasteleva ja kimaltava lumi on ilmiö, mitä voi hyödyntää tilasuunnittelussa. Myös pakkasen huurteinen ikkuna luo kaunista tekstuuria, jonka muotoilija voi replikoida vaihtoehtoisesti lasin pintaan. Pohjoisten revontulien liike ja väritys voi inspiroida suunnittelemaan valoefektiä tai tunnelmavalaistusta, jota katsoessa saadaan heräteltyä samoja tunteita kuin revontulia katsellessa.

Hyödyntämällä paikallisia ilmiöitä luonnostamme, voimme luoda ihmisille muotoilun avulla uusia kokemuksia ja tunnetiloja. Myös käyttämällä paikallisia luonnosta löytyviä materiaaleja, hyödynnämme omia luonnonvarojamme vastuullisessa muotoilussa.


”Hyödyntämällä paikallisia ilmiöitä luonnostamme, voimme luoda ihmisille muotoilun avulla uusia kokemuksia ja tunnetiloja”. -Linnea Seeskari, kolmannen vuoden teollisen muotoilun opiskelija Metropolia AMKsta, Muotoilusäätiön projektityöntekijä.


Paikallisuuden tuominen osaksi muotoilua, lopputuote muistuttaa meitä koimaisista arvoista ja maamme luonnon kauneudesta. Paikallisten ilmiöiden nostaminen suunnittelun tueksi tuo meille vahvan tuntemisen omasta maastamme. Paikallisuuden käsitettä avartamalla voimme löytää uusia ratkaisuja muotoilun eri osa-alueilla.


LUE LISÄÄ ARTIKKELEITA
TUTUSTU SÄÄTIÖN KUMPPANUUSVERKOSTOON
KATSO SÄÄTIÖN TAPAHTUMAT