PEDRO – Jo miljoona juomapulloa kierrätetty sohvien täytteeksi

Lahtelainen Pedro on julkisten tilojen- ja hotellihuonekalujen erikoisvalmistaja, jonka tuotantotiloista lähtee erikoistuotteita mm. kansainvälisten huippuristeilijöiden ja viiden tähden hotellien vaativiin kalustuksiin. Projektivalmistuksen lisäksi Pedro tunnetaan vuodesohvistaan, joita jälleenmyy Suomessa mm. Vepsäläinen. Kävimme tutustumassa yritykseen toimitusjohtaja Juha Lehtosen vieraana. Pedro on tuore Muotoilusäätiön kumppanuusverkoston jäsen.

Vuodesohvan selkänojatyynyissä on sisällä täkki, tyyny ja sijauspatja, joka helpottaa ainaista säilytyspaikkaongelmaa. Toki hotelleissa ne edelleen säilytetään kaapeissa tai varastossa, mutta vapaa-ajankohteissa se on hyvä ratkaisu.

MITEN PÄRJÄTÄ KANSAINVÄLISISSÄ KALUSTETARJOUSKILPAILUISSA?
Juha kertoo yrityksen pärjäävän kilpailukykyisesti lähes kaikissa muissa paitsi julkisissa kilpailutuksissa. Silloin, kun hinnan lisäksi ei voi käyttää myyntivalttina laatuargumentteja, menee projekti usein jollekin toiselle toimijalle. Tietyt laatustandardit maksavat ja niistä on vaikea lähteä oikomaan. Juha tuntee suomalaisen kalustevalmistuskentän ja kertookin harvoin suomalaisen toimijan pääsevän kiinni halvimpaan tai suurimpaan räätälöitävään kalustesarjakilpailutukseen. Erikoistuotteissa kysyntää riittää, mutta massa tulee muualta. Yrityksen liikevaihdosta n. 60% tulee viennistä.

Pedron paras myyntivaltti on kustomointiosaaminen, laatu ja joustavuus. Kansainvälisissä, merkittävissä kauppasopimuksissa Juha muistuttaa Finnveran vientiluottotakauksen hyödyntämisestä. Suurissa projekteissa kustannukset kasvavat ja pääoma saattaa seisoa pitkään ennen projektin valmistumista. Pedron vuosikymmenten menestys pohjautuu paljon projektivalmistuksen ja omatuotannon yhdistämiseen. Tuotannollinen helppous on yhtä kun taloudellinen varmuus. Jatkuvan kassavirran mahdollistaminen on avainasemassa muuttuvassa toimintaympäristössä.

Tämä erikoisseinämalli on valmistettu kansainvälisen risteilijän loungeen. Pehmeä ja joustava pinta on mielenkiintoinen koskettaa, muoto luo kolmiulotteisuutta ja tekstiili pehmentää tilan akustiikkaa.

HUOMIOITA MUOTOILUSTA VUOSIKYMMENTEN VARRELTA
Juha on aikoinaan valmistunut muotoilun opettajaksi ja sitä kautta näkemys muotoilun mahdollisuuksista on kulkenut mukana koko uran ajan. Mittasuhteiden välitön ymmärrys ja kokemus valmistuksen mahdollisuuksista ovat olleet suureksi eduksi kansainvälisten projektien koordinoinnissa. Juha pääsee työssään näkemään värikkään läpileikkauksen kansainvälisten suunnittelijoiden huonekalunäkemyksistä. Se miten Suomessa arvostetaan laatua, yksinkertaisuutta ja maanläheisyyttä on monesti vastakohta maailmalla toivottuun prameuteen. Juha kuvailee hienosti matkaa, jonka muotoilun maailma sotien jälkeen on kulkenut tähän päivään. ”Muotoilu on otettu osaksi arkea yhdeksi palikaksi muiden mukaan. Tämä kokonaispaketti on tärkeä ja tiedostettava osa kaikkea tekemäämme”. -Hän tiivistää.

Pedron tuotanto- ja varastotiloissa on paljon mielenkiintoisia materiaaleja ja tuoteprotoja.


Tuotannon optimoinnin kautta tehtaasta ei päädy mitään kaatopaikkajätteeseen vaan kaikki lajitellaan kierrätykseen ja uusiutuvaksi energiaksi. Haalaus on tärkeä osa kokonaisuutta. Pitää miettiä myös ettei pakkauksissa käytetä mitään vaikeasti kierrätettävää.

JUHAN VINKIT KANSAINVÄLISTYMISEEN
1. Valitse tarkoin erikoistuotteet, joille riittää kysyntää
2. Muista sopimukset. Muualla, kuin Suomessa ei pelkkä sana riitä
3. Suunnittele hyvin logistiikka alusta lähtien

LUE LISÄÄ:
www.pedro.fi
www.designfoundation.fi