POLARIA -KOTIMAISTA KYLPYHUONEKALUSTEIDEN VALMISTUSTA JO YLI 50 VUOTTA

Suomen Muotoilusäätiö vieraili POLARIA OYn tehtaalla Mäntyharjulla toimitusjohtaja Timo Karhulan vieraana tutustumassa kylpyhuonekalusteiden valmistukseen ja keskustelemassa muotoilusta. Yrityksen tavoitteena on olla Euroopan halutuin kylpyhuonekalusteiden valmistaja vuonna 2050. Timon määrätietoisuus henkii yrityksen tasapainoista kasvua ja askelmerkit kansainvälistymiseen ovat jo valmiina. Mielenkiintoista yrityksen tuotteiden valmistuksessa on, että kaikki tuotesarjojen osat (pesualtaita lukuun ottamatta) valmistetaan saman katon alla yrityksen oman valmistusprosessin hallinnassa ja alihankintaa käytetään vain marginaalisesti. Klassikkotuotteiden lisäksi kehitteillä on aivan uuden tyyppinen tuotesarja, jossa design on pääroolissa. Muotoilusäätiö seuraa innolla yrityksen kehitystä.


Timon isoisä perusti Polarian. Edelleen yksi suosituimmista tuotteista on peilikaappi, jonka valmistus on aloitettu jo 1970-luvulla. Timoa motivoi yhtiön hallitun kasvun edistäminen, koska se vaikuttaa kokonaisvaltaisesti yrityksen kaikkiin osa-alueisiin.


Kuvassa Polarian aikajana, jossa huomioitu tulevaisuuden tavoitteet.

AUTOMAATION LÄHTÖKOHTANA AUTTAA YRITYSTÄ KASVAMAAN, EI KORVATA TYÖPAIKKOJA
Viimeisen viiden vuoden aikana tuote- ja tuotannonkehityksessä on tapahtunut paljon. Tuotekehitystyyli on vaihtunut tuotantolähtöisestä tuotelähtöiseksi. Tuotannon optimoinnissa on käytetty Lean-ajattelua ja tehtaalla on käytössä palkkiosysteemi. Tuotteiden valmistusvaiheen hävikki on todella pieni, koska mm. metallirullakelat saapuu tuotantoon jo oikean levyisinä jalostusta varten. Tehtaalta lähtee n. 100 000 tuoteartikkelia vuosittain, joiden pääraaka-aine on teräs. Terästä saadaan Euroopan markkinoilta ja kotimaasta. Vientiin tuotteista päätyy tällä hetkellä alle 10%. Muotoilun peruslähtökohtana tuotteissa on ollut funktionaalisuus. Tuotteet on suunniteltu sopimaan tilaan kuin tilaan yleistoimivien mitoitusten ja pelkistetyn muotoilun ansiosta. Tuotannon optimoinnin avulla tuotteiden markkinahinnat ovat onnistuttu pitämään kilpailukykyisinä jo vuosikymmeniä, tinkimättä laadusta.


Peilikaapin teräsrakenteessa ei ole mitään ylimääräistä. Tämä mahdollistaa tuotteen elinkaaren päättyessä helpon kierrätyksen. Lähtökohtaisesti teräksisen tuotteen käyttöelinkaari on todella pitkä. Siksi niiden kysyntä pysyy vakaana mm. asuinkerrostaloissa uudis- ja saneerauskohteissa.


LOPUTTOMASTI PINTAKÄSITTELYVAIHTOEHTOJA JA UUSIA TUOTEMAHDOLLISUUKSIA
Tehtaalla toimii myös oma maalaamo/pintakäsittelyosasto. Suuremmissa tuotantoerissä asiakas voi valita maalausvärin. Lisäksi tuotteet pinnoitetaan nanokeraamisella korroosionsuojalla, joka entisestään pidentää tuotteen käyttöikää. Tehtaan nykyinen toimintamalli riittää suurempaankin kasvuun. Ehkäpä kasvun mahdollistajana toimii omalta osaltaan uusi, kehittelyssä oleva poikkeuksellinen tuotesarja, joka saapuu tuotantoon vuoden sisällä. Timo haluaa painottaa toimintaa jatkossa designlähtöisemmäksi. Kosteutta kestävillä, kotimaisilla design-tuotteilla on varmasti kasvava kysyntä jatkossakin. Yritys on panostanut paljon vastuulliseen toimintaan, jonka vaiheita on nostettu esille mm. yrityksen kuvitetussa arvoketjussa.

Polarian arvoketju avaa Polarian tuotteen tarinan aina raaka-ainevaiheesta tuotannon kautta valmiiksi tuotteeksi ja aina tuotteen kierrätykseen asti. Lue lisää arvoketjusta.

Pintakäsittelyosastolla tuotteiden osat liikkuvat automaattisesti välivaiheita nopeuttavan linjaston avulla. Tehtaalla työskentelee 35 tuotantohenkilöä ja kymmenkunta robottia.


Polaria Noval allaskaappi on yksi suosituimmista allaskaappimalleista. Laajaan jälleenmyyntiverkostoon kuuluu mm. K-rauta, Bauhaus ja Taloon.com.

LUE LISÄÄ
Polaria
Polarian vinkkejä suunnittelijoille
Suomen muotoilusäätiö
Muotoilusäätiön yrityskumppanuusverkosto