Professori Iiro Jussila – Muotoilun avulla menestyminen lähtee jo yrityksen strategiasta

Iiro Jussila

Suomen Muotoilusäätiön haastattelussa johtamisen- ja organisoinnin professori (LUT) Iiro Jussila, jonka erikoisala on systemaattinen muutos.
Hän on kauppatieteiden tohtori, portfolio- yrittäjä ja isä neljälle pojalle, joka asuu Helsingin Arabianrannassa ja motivoituu positiivisesta isänmaallisuudesta. Iiro haluaa haastaa ajattelua yrittäjyyden kentällä ja toimiikin sparraajana monen yrityksen johdolle. Keskustelimme kahvikupin ääressä muotoilusta yritysjohdon näkökulmasta.

Muotoilulla voidaan tutkitusti parantaa yritysten toimintaa ja täten luoda nostetta myös kansantalouteen. Yrityksen ydintavoite tulisi kirkkaimpana kärkenä olla aina mielessä kaikessa tuotekehityksessä. Ydintavoitetta kirkastavaa strategiaa mietittäessä parhaimpaan lopputulokseen pääsyyn vaikuttaa aina kattavan käsityksen muodostaminen. Mitä perusteellisemmin sidosryhmät, käyttäjät ja työntekijät otetaan mukaan suunnitteluun, sitä varmemmin aito tarkoitus löydetään. Iiro korostaa, että lukujen ja tavoitteiden lisäksi luovuuttakin tarvitaan. ”Olisi korkea aika jo rikkoa kulttuurin ja kaupallisuuden välinen raja-aita” -hän jatkaa.

Iiro toimii marraskuun loppuun asti myös Pellervon taloustutkimus PTT:n toimitusjohtajana.

IIRON VINKIT STRATEGIAN MUOTOILUUN
1. Yrittäjä, luovu ajatuksesta, että sinun itse täytyy olla strategian sankari
2. Ota kaikki tahot mukaan, joiden panos on kriittinen yrityksen toiminnan kannalta
3. Ole ketterä ja rohkea. Muista, että strategia on jatkuvasti päivittyvä prosessi, jonka täytyy kulkea arjessa mukana.


Iiro muistuttaa, että muotoilun avulla on mahdollisuus rikkoa olemassa olevia ”pakollisia” normeja yritysten toiminnassa. Voidaan löytää uusia katsontakulmia, ketteriä ratkaisuja ja innostua uudestaan. Hän myös korostaa, että muotoilun käyttämättä jättäminen hukkaa näitä mahdollisuuksia. Suomessa on aina uskottu vahvasti esimerkeillä johtamiseen. Muotoilun menestystarinoissa olisi mentävä pintaa syvemmälle, jotta yritykset saisivat käytännön ymmärrystä ja intoa muotoilun aktiiviseen käyttöön. Tärkeää olisi tuoda esille juuri se tuotekehityksen kärki, joka johti menestymiseen.


PÄIVÄN SANA: ÄLÄ JÄÄ TULEEN MAKAAMAAN
Kriittiset ajat luovat erityisesti mahdollisuuksia menestymiseen. Silloin on mahdollisuus lähteä ohituskaistalle, kun toiset junnaavat paikoillaan.


MUOTOILUSSA KIINNOSTAVAA JUURI NYT?
Iiro on tehnyt ja koonnut tutkimusta käyttäjälähtöisyydestä ja sen avulla kehittymisestä. (linkki tutkimusartikkeliin). Ketteryyttä ja sidosryhmälähtöisyyttä pitäisi saada enemmän yritysten toimintaan. Kun asiakkaan silmissä tuotteen/palvelun arvo nousee, on asiakas myös valmis maksamaan enemmän ja asiakasuskollisuus kasvaa pitkällä aikavälillä. Hän myös suosittelee tuotetta muille.

Käyttäjälähtöisyyttä ei voi korostaa liikaa. Loppukuluttajan ottaminen mukaan tuotekehitykseen lisää tutkitusti tuotteen/palvelun arvoa ja asiakasuskollisuutta.


MIKSI MIELESTÄSI SUOMEN MUOTOILUSÄÄTIÖTÄ TARVITAAN?
On tärkeää, että on taho, joka nostaa esille suomalaista muotoilua ja auttaa muotoilun eteenpäinviemistä.

Iiro kannustaakin yrityksiä asettamaan toiminnalleen kunnianhimoisempia tavoitteita ja hakemaan aktiivisesti apua kehityksen tueksi. Omassa toiminnassaan Iiro korostaa halua kokonaiskuvan avartamiseen ja yhteistyön kasvattamiseen. Intohimosta yritysten kehittymiseen kertoo myös se, että hän on itse mukana monessa yrityksessä. Iiro on osa Skillmotor Finland Oy:n yrittäjätiimiä, jolla on vahvat näytöt yritysten hyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittämisestä. Hän on yhtiökumppani JIM SEVEN Oy:ssä, joka nostaa kotimaiset yritys- ja urheilutapahtumat kansainväliseksi ihailun kohteeksi. Yhtiö vastaa mm. Susijengin kotiotteluiden tapahtumasisällöstä. Iiro on mukana myös ohjelmistoalan liiketoiminnassa. Loiste Interactive Oy tuottaa pelejä ja sovelluksia sekä ratkoo yritysten ongelmia peliteknologiaa hyödyntäen. Yhtiön tuotantoa on nähty mm. Netflix sarjassa Designated Survivor.

Lue lisää:
Iiron LUT profiili
Iiron Linkedin profiili
www.loisteinteractive.com
www.skillmotor.com