PUU TULEE OLEMAAN TRENDIMATERIAALI ENTISTÄ ENEMMÄN

Hämeen Kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen kokoaa yhteiseen ääneen yli 1000 alueen jäsenyritystä. Kävimme keskustelemassa muotoilusta ja liiketoiminnan kehityksestä Kauppakamarin toimistolla Lahden keskustassa.

MITÄ AJATTELET MUOTOILUSTA?
Lahti on perinteisesti teollisen muotoilun kaupunki. Muotoilu nousee Lahdesta puhuttaessa heti kärkihopealle urheilun jälkeen. Jussi on koko uransa tehnyt yrityskehitystyötä erilaisista näkökulmista ja muotoilun moninaisuus ”kolahti” hänelle virallisesti vieraillessaan Lahden Muotoiluinstituutissa Jorma Lehtosen vieraana vuonna 2007. Johtaessaan vuosia Lahden messuja hän pääsi tuomaan esille paikallista muotoilua isollakin kädellä ja nykyään jäsenyrityksinä Hämeen kauppakamarissa on monia esimerkillisesti muotoilua hyödyntäviä yrityksiä.

Hämeen Kauppakamarin tiloissa on paljon tauluja ja merkityksellisiä esineitä, joista Jussi kertoo mielellään tarinoita.


MUOTOILUN KÄYTÖN YMMÄRTÄMINEN NOSTAA YRITYKSEN KILPAILUKYKYÄ
Yrityksen kilpailukyvystä puhuttaessa pienikin ero voi lopulta olla merkittävä ero kilpailijoihin nähden. Jussi kannustaa käyttämään muotoilua juurikin kilpailukyvyn parantamiseksi ja erityisesti hän korostaa muotoilun tärkeydestä vientimarkkinoilla.

MUOTOILUN KÄSITTEET SELKOKIELELLE
Jussi kertoo, että monet yritykset toteuttavat liiketoiminnan kehityksessään muotoilua vaikkei puhukaan siitä alan ammattitermeillä. Käytännönläheiset edistysaskeleet ja monia PK-yrityksiä puhuttelevat konkreettiset tuotekehitysprojektit ovat parhaita avauksia muotoilun hyötyjen esittelyyn.

VINKKEJÄ MUOTOILUN KÄYTÖN ALOITTAMISEEN?
Jussi kertoo, että kokemuksensa mukaan usein muotoilun käyttö aloitetaan osana kehitysprojektia tai brändin uudistusta. Uusien toimintatapojen onnistuneeseen läpivientiin tarvitaan koordinaattori, joka ottaa prosessin haltuun.

Jussilla on työhuoneessaan mm. edellisten sukupolvien toimistotarvikkeita.

Tunnistaisitko tämän modernin taskulaskimemme edeltäjäksi?

MITEN SUOMEN MUOTOILUSÄÄTIÖ VOISI AUTTAA PAREMMIN YRITYKSIÄ MUOTOILUN KÄYTÖSSÄ?
Muotoilusäätiö voisi pureutua tiiviimmin yritysten muotoiluymmärryksen kasvattamiseen ja konkreettisesti neuvoa yrityksiä muotoilun käytössä -Jussi pohtii. Yritykset voivat halutessaan lähestyä Säätiötä, mutta uskoisin, että kiireiset yritykset kaipaavat enemmänkin lähestymistä räätälöidyillä täsmäkoulutuksilla -hän jatkaa.

Jussi tietää, että säätiön kautta voi toteuttaa muotoilun kokeiluprojekteja oppilastyönä. Tämä onkin varmasti hyvä tapa auttaa yrityksiä muotoiluprojekteissa, koska koordinointi on hyvin aikaa vievää -hän jatkaa.

KIINNOSTAVA ILMIÖ MUOTOILUSSA TÄLLÄ HETKELLÄ?
Jussi mainitsee varmasti kolme aihetta, ilmastokeskustelu, hiilinielut ja puun lisääntyvä käyttö. ”Uskon, että puu tulee olemaan trendimateriaali entistä enemmän”, Jussi toteaa. Häntä inspiroi Japanilainen ajatusmalli puun ikuisuudesta.

LUE LISÄÄ:
Hämeen kauppakamari
Suomen Muotoilusäätiö