SUOMALAISEN PUUN TULEVAISUUS ON VALOISA

Haastattelussa PRO PUUn toiminnanjohtaja Hanna Gröndahl. PRO PUU -keskus Lahdessa on yksi suomalaisen puuosaamisen päänäyttämöitä. Vanhassa tulitikkutehtaassa Vesijärven satamassa aivan Sibeliustalon vastapäätä sijaitsevasta keskuksesta löytyvät monipuoliset näyttelytilat, puusepän verstas, laaja-alainen puutuotepuoti ja toimisto, josta hallitaan koko PRO PUUn toimintaa koulutusyhteistyöstä jäsenistötarjoamaan.

Keskustelimme Hannan kanssa keskuksen toiminnasta ja tietysti toiminnan ydintavoitteesta, suomalaisen puun käytön edistämisestä.

Hanna Gröndahl on ollut PRO PUUN toiminnassa mukana vuodesta 2003.

PUUTUOTTEIDEN SUOSIO KASVAA KASVAMISTAAN
Hanna kertoo tuontiähkyn ja pandemian positiivisista vaikutuksista kuluttajakäyttäytymisessä. Yhä enemmän arvostetaan sitä, että laadukas kotimainen materiaali yhdistyy suomalaiseen työhön. Ostetaan vähemmän ja laadukkaampaa. -Hanna kertoo. Myymälän valikoimassa on paljon tuotteita koristeista huonekaluihin. Erikoisimpien tuotteiden joukkoon kuuluu mm. pasha-muotti. Suosituimpien tuotteiden ryhmästä löytyy mm. käsintehdyt puukynät, joihin saa kaiverruksenkin halutessaan. Sitä mitä myymälästä ei löydy, voidaan verstaassa tai muissa jäsenistön yrityksissä valmistaa tilauksesta.

Puukynät ovat myymälän kestosuosikki.

Vanha tulitikkutehdas erottuu edukseen kauniin Vesijärven satama-alueella.

PUUN MONIMUOTOISUUDEN AKTIIVISTA EDISTYSTYÖTÄ
Vintiltä löytyy suomen laajin puuliitosnäyttely ja yhdistys on mukana aktiivisesti mm. Ympäristöministeriön hankeohjelmassa, jossa edistetään kotimaisen lähipuun monimuotoisuutta. Hanna kertoo monipuolisesta tekemisestä ilolla ja tunteella. Hän kuvailee parhaaksi asiaksi työssään kaikki ihmiset, jotka linkittyvät yhteen puun kautta. Verkosto on kaikki kaikessa. Jäsenet, asiakkaat, yhteistyökumppanit, tekijät ja taiteilijat. Kohtaamiset johtavat edistykseen. -Hanna Kuvailee.

Vintin pysyvä Liitosten arkki -näyttely on Suomen laajin kokoelma erilaisia puuliitoksia. Näyttely on avoinna kesäisin.

Puurakentamisen edistäminen kuuluu järjestön koulutusyhteistyöhön. Lue lisää Lähipuusta-hankkeesta.

KIINNOSTAVA ILMIÖ MUOTOILUSSA JUURI NYT?
Hanna kertoo ”kotoilu” buumin vahvasta näkymisestä ja sen tuomista liiketoiminnallisista mahdollisuuksista muotoilulle.

HANNAN TOP 5 -PUUN PARHAAT PUOLET MATERIAALINA
1. Kotimaisuus ja saatavuus
2. Ekologisuus ja hiilen sidontakyky
3. Korjattavuus ja kierrätettävyys
4. Akustiset ominaisuudet
5. Visuaalisuus

Katutason Galleria vaihtuu kuukausittain. Galleriaan on aina vapaa pääsy ja samalla voi tutustua Puupuodin valikoimaan.

LUE LISÄÄ:
PRO PUU
SUOMEN MUOTOILUSÄÄTIÖ