KUUSI ON ALIARVOSTETTU MATERIAALI -Haastattelussa SIPARILAn toimitusjohtaja Juha Sojakka.

Siparila Oy on rakentamisen ja sisustamisen kumppani, joka innostuu puun mahdollisuuksista ja tarjoaa mahdollisuuden käyttää aitoa puuta luovasti, ennakkoluulottomasti ja yksilöllisesti. Muotoilusäätiö vieraili Siparilassa Jyväskylässä toimitusjohtaja Juha Sojakan vieraana. Suomalaisen puun vienti on kovassa nosteessa. Siparilankin tavoite on tuplata liikevaihto kolmen vuoden sisällä. Yhtiö onkin jo laajentunut merkittävästi. Koko konsernin liikevaihto on 130milj. euroa, josta Siparilan Suomen osuus on 50 milj. euroa. Vientiä on vauhdittanut fuusioituminen Virolaisen Thermory lämpökäsiteltyjen ja saunatuotteiden valmistajan kanssa sekä tytäryhtiöt USAssa ja Saksassa.


Juha Sojakan lempipuumateriaali on kuusi, koska se on kestävä, tehokas tuottaa ja sopii kaikkeen. Juha toimi ensimmäiset 18-vuotta yksinyrittäjänä, josta harppaus ensin neljälle paikkakunnalle ja sitten fuusioituminen kansainväliseksi suuryhtiöksi on ollut vauhdikas. Juha kuvailee, että loppupelissä hänen alkuperäinen yritysideansa ei ole paljoa muuttunut. Kasvu on ollut hallittua ja suuremmassa mittakaavassa vastuunjako on helpompi toteuttaa.


SUOMALAINEN PUU TULEE RIITTÄMÄÄN JATKOSSAKIN KORKEAN JALOSTUSASTEEN TUOTTEISIIN
Siparila on kotimaan markkinoilla tarkasti läsnä rakentamisen rajapinnassa. Kuitenkin vienti on ainoa vaihtoehto järeään kasvuun. Lämpöpuun kansainväliset markkinat ovat kasvaneet isoksi. Siparila laajenikin vuoden vaihteessa, kun Suomen lämpöpuu sulautettiin osaksi yritystä. Suuri kysyntä tietysti tarkoittaa myös hintojen nousua. Koskaan aikaisemmin puu ei ole ollut näin kallista ja hintojen nousu vain jatkuu. Osittain kotimaassa myös yleisen tilanteen vaatima eristäytyminen on lisännyt omakotitalojen puurakennustavaran menekkiä.

”Vienti on ainoa vaihtoehto järeään kasvuun”

Juha Sojakka

PUUJULKISIVUJEN TOTEUTUSKIMMOKKEENA ARKKITEHTIEN UNELMAT
Juha kertoo innostuneesti, että Siparila on aina ollut firma, joka toteuttaa arkkitehtien unelmia ja toimii materiaaliasiantuntijana- ja toimittajana arkkitehtien apuna. Viimeisimpiä julkisivuprojekteja on toteutettu mm. Olympiastadionille, Äänekosken Sellutehtaan vierailukeskus Novaan, Hotelli Bombaan Kolille ja maailman toistaiseksi korkeimpaan puukerrostaloon Espooseen.
Juha uskoo kehittyvien julkisivulevyjen kasvavaan suosioon. Siparilan platta mm. herättää kiinnostusta kasvavissa määrin.

KEHITYKSEN ALLA ITSESTÄÄN KIINNITTYVÄT VERHOILUTUOTTEET JA JULKISIVUJEN HUOLTOVÄLIEN PIDENTÄMINEN
Pintakäsittelypuolella on paljon kehitettävää ja Juha uskoo, että jo seuraavan sukupolven verhoilutuotteet pystytään tarjoamaan itsekiinnittyvinä. Helppous, kestävyys ja huolettomuus ovat konkreettisia tuotteen kysyntää lisääviä ominaisuuksia ja yrityksellä onkin monta isoa kehityshanketta menossa.


Kanadan markkinoilla tykätään kimaltelevasta puujulkisivusta. Milloinkohan Suomessa ruvetaan näkemään näitä? Juha vinkkaa, että tuote tuli saataville myös Suomen markkinoille.


Sisäpintamateriaaleissa puun pahimmat kilpailijat ovat maalit ja tapetit. Nyt on jälleen nähtävissä puun arvostuksen kasvu myös sisäverhoilussa. Jossain vaiheessa tehtiin paljon sisäpintoja männystä, sitten siihen kyllästyttiin ja nyt on taas muut puut, kuten koivu ja kuusi nostanut päätään. Taustalla Siparilan suosittu sisäverhouspaneli VIRE.


Juhan intohimo puun jalostamiseen vuosi toisensa jälkeen kumpuaa hyvistä asiakkaista ja yhteistyöstä, joka vie mennessään. Tehtaan pihalla tuoksuu puu, hakesiilo raksuttaa ja lavat liikkuvat silmin nähden nopeasti.

LUE LISÄÄ:
SIPARILA
SUOMEN MUOTOILUSÄÄTIÖ
MUOTOILUSÄÄTIÖN ARTIKKELIT