SUMMANEN OY -Perinteikäs kalustebränditalo etsii muotoilukilpailussa MONENA tavaramerkille uutta pystynaulakkoa

Summanen Oy on metallituotteiden sopimus- ja projektivalmistuksen asiantuntija Lahdessa, jolla on omat erikoiskalustamisen mallistot, Monena ja Alastek. Perheyritys on perustettu vuonna 1957 ja toimii jo kolmannessa sukupolvessa. Kävimme haastattelemassa toimitusjohtaja Tanja Lundénia ja Muotoilujohtaja Minna Salokannelta. Summanen on tuore Muotoilusäätiön kumppanuusverkoston jäsen, joka haluaa omalla toiminnallaan aktivoida ja kannustaa muotoilijoita aktiiviseen yhteistyöhön suomalaisten kalustevalmistajien kanssa. Yrityksen juuri käynnistyneellä MONENA suunnittelukilpailulla etsitään uusia tuoteideoita ja muotoilijakontakteja täydentämään jo vahvasti muotoilijoiden suunnittelemaa mallistoa.


Toimitusjohtaja Tanja Lundénin (kuvassa) isoisä Valtteri perusti yrityksen vuonna 1957, jolloin hän alkoi puutarhatöiden sijaan tekemään pieniä metallityöitä kyläläisten tarpeisiin ja perheen elättämiseksi. Nykyään yritys työllistää noin 30 alansa rautaista ammattilaista. Yritys on muovautunut Tanjan visioiden pohjalta vuosikymmenessä komponenttivalmistuksesta valmiiden tuotteiden sopimusvalmistajaksi sekä kalustebränditaloksi.


Kiip-lokerikko on suunniteltu täydentämään MONENAN julkisen tilan naulakko- ja kenkätelinemallistoa. Yhdessä kalusteet luovat yhtenäisen ilmeen julkisiin tiloihin esim. kouluihin ja tapahtumakeskuksiin. Tanja kertoo lokerikon eri lukitusvaihtoehdoista. Kaikki kalusteet valmistetaan Suomessa.


KALUSTEIDEA, JOKA SYTYTTÄÄ ON YKSINKERTAINEN, FUNKTIONAALINEN JA SIINÄ ON ”SE JUTTU”. -Tanja Lunden 29.3.2021.


Sopimus- ja projektivalmistus sekä omat tavaramerkit muodostavat yrityksen tärkeimmät kivijalat. Laatu on määrittelevin tekijä kaikessa tekemisessä. Summasella on hyvä ja vakaa pohja, jolta kehittää ja kasvattaa toimintaa. Kehitystyötä tehdään monella eri rintamalla. Käynnissä on mm. tuotekehitys-, markkinointi- ja tuotantoprojektit.


Muotoilija Minna Salokannel johtaa Summasen muotoilua. Hän suunnittelee sekä itse, että koordinoi yrityksen ulkopuolista suunnittelua. Mallistojen yhtenäisen kokonaisilmeen lisäksi yhtä tärkeää on mallistossa olevien kalusteiden käytettävyys. Minnan driverina suunnittelussa toimii halu oppia- ja tehdä uutta. Hän kuvaileekin, että muotoilijan työ on jatkuvaa oppimista ja kehittymistä.


MONENAn mallistossa on naulakot pienemmästä ripustustarpeesta suuriin naulakkokokonaisuuksiin. Ne ovat suunniteltu kestämään kovaa julkisen tilan käyttöä, mutta sopivat myös yksityiskoteihin. Naulakkoja on monissa väreissä. Myös Minnan lempivärinä mustana.


HYVIN MUOTOILTU KALUSTE EI DISKRIMINOI KÄYTTÄJÄÄ -Minna Salokannel 29.3.2021.


MONENAn lisäksi Minna vastaa myös ALASTEK malliston tuotteista. Viimeisimpänä tuotesarjana mallistoon on liittynyt uusi kalustesarja Mainio, joka on hyödyllisyysmallisuojattu. Uudessa sarjassa on visuaalisen ulkonäön lisäksi toiminnallisia piirteitä. Kalustesarja tullaan julkaisemaan kokonaisuudessaan lähiaikoina.

Kysyimme Tanjalta ja Minnalta näkemyksiä menestyvän ja toimivan yrityksen arkeen. Tässä heidän top 3. huomiot.

TANJAN JA MINNAN TÄRKEÄT VINKIT YRITYKSEN MENESTYKSEEN
1. Palkkaa aina itseäsi viisaampia henkilöitä töihin.
2. Määritä henkilöstölle selkeät suuntaviivat ja tavoitteet
3. Pidä huolta, että yrityksessä vallitsee hyvä kommunikaatio kaikkien osapuolien kesken.

Summanen on vuosikymmenten ajan tehnyt valmistusta monille eri aloille, monien eri toimijoiden kanssa. Suunnittelijayhteistyö on näkynyt kaikessa tekemisessä ja tänäkin päivänä valmistuksessa on klassikkotuotteita.

LUE LISÄÄ:
MONENA KALUSTEMUOTOILUKILPAILU
SUMMANEN
MONENA
ALASTEK
SUOMEN MUOTOILUSÄÄTIÖ