NOPEAA JA AJANKOHTAISTA TUOTEKEHITYSTÄ -Suomalaiset kertakäyttöiset RATIA-designmaskit markkinoille!

LUMI MEDICAL Varkaudessa valmistaa korkealaatuisia CE-merkittyjä suu-nenäsuojaimia ja kasvomaskeja sekä terveydenhuollon että eri kuluttajaryhmien käyttöön. Suomen Muotoilusäätiö kävi tutustumassa tuotekehitysprojekteihin ja keskustelemassa muotoilusta kehitysjohtaja Jukka Kuosmasen, markkinointipäällikkö Jenny Markkulan ja myyntipäällikkö Teemu Sutisen kanssa.

Jenny ja Teemu esittelivät maskien tuotantotiloja. Uusien designmaskien valmistus toi värikkyyttä tekemiseen perinteisten ”sairaalamallien” rinnalle. Lanseerattavien maskien graafisen kuviomaailman on suunnitellut Muotoilutoimisto RATIA.

ALUKSI VALMISTUS LÄHTI SUURESTA KYSYNNÄSTÄ KIINAAN
Emoyhtiö Lumi Dental toimii Suomessa, Hongkongissa ja Virossa.
Pandemian alussa emoyhtiön kautta tuli suuri kysyntä toimittaa Suomesta kaikki mahdolliset maskit Kiinaan, koska siellä kysyntä räjähti ja saatavuus oli heikko. Parin kuukauden jälkeen tilanne kääntyi toisin päin ja Suomeen tarvittiin kaikki mahdolliset maskit Kiinasta. Tilanteen edetessä Lumi Medical teki nopeita liiketoiminnan muutoksia ja päätti kesällä oman tuotantolinjan rakentamisesta Varkauteen kotimaisen huoltovarmuuden parantamiseksi.

YHTEISTYÖ MUOTOILUTOIMISTO RATIAN KANSSA
Miksi maskin pitää näyttää tylsältä? -Niinpä. Ei tarvitse. Turvallisuus voi olla myös tyylikästä. -toteaa Teemu. Lumi Medicalin ja Muotoilutoimisto RATIAn tiet kohtasivat ja yritykset aloittivat yhteistyön alkusyksystä 2020. Maskitiimi valitsi harkiten RATIAn laajasta kuosivalikoimasta neljän kuosin malliston, jotka sopivat erilaisiin pukeutumistyyleihin ja tilanteisiin. Yksityiskohdat saatiin hiottua valmiiksi nopeasti ja tuotantoprosessi käynnistyi välittömästi. Tärkeänä kumppanina maskituotannon kehityksessä on ollut Savon ammattiopisto SAKKY, joka koulutti pikavauhdilla tuotantolinjan tiimin valmistuksen vaiheisiin.

Tunnistaisitko näitä turvallisiksi kertakäyttömaskeiksi? Juuri lanseerattu mallisto on myynnissä mm. Lumi medicalin verkkokaupassa ja valituissa vähittäiskaupoissa.

Jukka tiiminsä kanssa on tehnyt valtavan tuotekehitystyön sen eteen, että virallisten suojausominaisuuksien lisäksi maski on myös erittäin miellyttävä käyttää. Eikös punainen piristä ja tuo kivasti joulumieltä näin pikkujouluaikaan?


ONKO MASKI UUSI AJAN NORMI PUKEUTUMISESSA?
Tiimi pohtii maskin mahdollisesti jäävän arkeemme jatkuvaksi ja kehittyväksi suojavarusteeksi. Ennakkopalaute mallistosta on ollut mahtavaa. Tiimi ensilanseerasi malliston LEVIllä pujottelun maailmancupissa kaksi viikkoa sitten. Teemu kuvasi yleisön reaktiota iloisesti yllättyneeksi, kun värikkäät maskit ilostuttivat kaikkia tapahtumaan osallistuneita.

levi

Lumi Medical toimi WORLD CUP LEVIn terveysturvallisuuskumppanina ja jakoi maskit kaikille alppiurheiluviikonloppuun osallistuville.


TUOTEKEHITYKSEN KOLMEN KÄRKI: KOTIMAINEN, MUOTOILTU JA TURVALLINEN
Jukka kertoo tuotekehityksen monimutkaisista teknisistä vaiheista. Laadukkaimpien materiaalien valinta ja testaus on suurin työvaihe. Suu-nenäsuojaimissa CE-merkinnän saavuttaminen vaati satojen sivujen prosessiraportin. Sairaalatason maskeissa on todella tarkat ja vaativat kriteerit. Jukan mukaan maskibusiness on ”villi länsi”, jossa kuluttajan on todella vaikea tehdä oikeasti turvallisia valintoja. Lumi Medicalin maskeja voi käyttää hyvällä omatunnolla, ja mikä parasta, suomalaista työtä edistäen.

Lumi Medicalin tuotteiden tuotantokapasiteetti on tällä hetkellä 2 milj. kpl/kk. Tiimillä on paljon suunnitelmia tuotannon jatkuvuutta ajatellen ja he ovat ylpeitä ykkösluokkaisesta laadusta. Eikä suotta.


LUE LISÄÄ:
www.lumimedical.com
www.ratia.com
www.designfoundation.fi