Suomen Muotoilusäätiö ja Design Union -Yhdessä edistämässä muotoilun käyttöä yrityksissä

Suomen Muotoilusäätiön yhteistyökumppani Design Union rakentaa tulevaisuutta, jossa muotoiluosaamisen avulla luodaan yhä parempia tuotteita ja palveluita, ja jossa muotoiluajattelu johtaa yhä useamman yrityksen ja organisaation toimintaa. Muotoilusäätiöllä ja Design Unionilla kohtaa yhteiset tavoitteet, muotoilun hyötyjen selkeä avaaminen kaikille yrittäjille ja yrityksille sekä yritysten kanssa toimiville organisaatioille.

Muotoilusäätiön asiantuntijat ovat olleet luennoimassa Design Unionin yritystilaisuuksissa ja yhteistä muotoilun edistämistyötä on tarkoitus laajentaa tulevaisuudessa.

Kuvassa Marika Linna, Design Unionin Arvonlisää muotoilusta -hankkeen päällikkö ja Aino Määttä, Muotoilusäätiön asiamies, Sinituotteen varatoimitusjohtaja. Aino oli kesäkuussa luennoimassa Jyväskylässä -Kilpailuetua Muotoilusta tapahtumassa kestävän brändin rakentamisesta pitkäjänteisellä työllä.

Haastattelimme Design Unionin toiminnanjohtajaa Eija Tanninen-Komulaista. Eija johtaa Kuopiosta käsin Design Unionin laajaa toimintaa.

Mistä Design Unionin toiminta lähti liikkeelle?

Design Unionin taustaorganisaatio on Kuopion Rouvasväenyhdistys, jolle yrittäjyyden tukeminen käsityön ja muotoilun keinoin on ollut keskeinen missio koko yhdistyksen 160 vuoden olemassaolon ajan. Muotoilun edistämistyötä Design Unionissa on tehty vuodesta 2016 lähtien.

”Aika oli mielestämme otollinen tuoda muotoiluajattelun hyödyt liiketoiminnassa yritysten tietoon. Aloitimme pienellä kehityshankkeella ensin Kuopiossa. Kokemukset ja palaute yrityksistä pilotistamme oli erittäin hyvä ja vahvisti, että Design Union toiminta on tarpeellista ja hyödyllistä yrityksille. ” Eija kuvailee toiminnan alkuvaiheita.

Design Unionin toiminnanjohtaja Eija Tanninen-Komulainen on seurannut uransa aikana muotoilua monesta eri näkökulmasta. Eija on taidehistorioitsija, jolle muotoilu ”kolahti” hänen toimiessaan 80-luvulla Alvar Aalto -museon lehtorina Jyväskylässä.

Eija, Mikä on mielestäsi kiinnostava ilmiö muotoilussa tällä hetkellä?

”Mielestäni todella hyvä ja kiinnostava ajatus on, että muotoiluajattelusta on tulossa ns. kansalaisvelvollisuus. Kaikki ihmiset tarvitsevat muotoiluajattelua. Tulevaisuudessa riittää haasteita ja muotoiluajattelu on loistava keino ratkaista haasteita ja rakentaa parempaa maailmaa.”

Mitkä ovat Design Unionin ydinpalvelut? 

  1. VALMENNUS: 6 kk mittaisia valmennus muotoilun hyödyistä liiketoiminnassa ja sen kehittämisessä. Yhteistyössä businessmuotoilutoimisto Branden kanssa.
  2. INSPIRAATIO-LUENTOJA: huippuasiantuntijoiden Inspiraatio -luentoja muotoilun käytöstä erilaisissa yrityksissä
  3. DIGITAALINEN TYÖKALUPAKKI: kauttamme on saatavissa muotoilun digitaalinen työkalupakki, jonka avulla yritykset voivat testata itsenäisesti eri muotoilun keinojen soveltuvuutta yrityksen kehittämisessä muotoilun keinoin.
  4. HANKEVALMENNUS: Autamme yrityksiä muotoilulähtöisten kehityshankkeiden kirjoittamisessa.
  5. MUOTOILIJAVERKOSTO: Design Unionilla on useiden kymmenien muotoilijoiden verkosto.  Välitämme yrityksille heidän kehitystarpeeseensa sopivat muotoilijat. Johdamme nämä muotoiluprosessit.
Kurkkaa esimerkkicase muotoilulähtöisen palveluliiketoiminnan kehityksestä.

Design Union toimii tällä hetkellä Kuopiossa, Jyväskylässä, Joensuussa, Iisalmessa, Varkaudessa, Mikkelissä, Pieksämäellä, Savonlinnassa, Viitasaarella, Keuruulla, Jämsässä, Saarijärvellä ja Äänekoskella.

Millaisia terveisiä lähetätte muotoilun käyttöä suunnitteleville yrityksille?

Muotoilu on kilpailuetu. Rohkeasti kannattaa kokeilla mitä hyötyä muotoilusta on yrityksen liiketoiminnan kehittämisessä. Usein muotoilun hyödyntäminen on erittäin kustannustehokasta ja sen avulla saadaan isoja parannuksia. Muotoiluajattelu hyödyntäminen yritysten liiketoiminnassa on nyt ja tulevaisuudessa todella tärkeää.

Mikä mielestänne on suurin syy miksi yritys ei hyödynnä muotoilua liiketoiminnassaan?

Muotoilua ja sen hyötyjä liiketoiminnan kehittämisessä ei ymmärretä vielä riittävästi. Muotoilun ostaminen saattaa olla haastavaa, koska siihen ei olla vielä totuttu. Design Union on syntynyt nimenomaan olemaan näissä asioissa yritysten apuna.

Valmennukset ja inspiraatioluennot ovat suosittuja tuotteita Design Unionilla. Kuvassa luentoa pitämässä KONE WORX:in johtaja ja Suomen Muotoilusäätiön hallituksen puheenjohtaja Timo Tiainen.

LUE LISÄÄ:
Suomen Muotoilusäätiön verkkosivut
Design Unionin verkkosivut
Design Unionin videoita