TEOLLISTEN PALVELUIDEN MUOTOILU NOUSUSSA

Haastattelussa Lahden Seudun Kehitys LADEC:n liiketoimintakehittäjä Mikko Kyle, jolla on yli 20-vuoden kokemus liiketoiminnan kehittämistyöstä. Mikko kävi luonamme monitoimitiloissamme Lahden tiedepuistossa verkostoitumassa. Lahden alueella on yli 11 000 potentiaalista yritystä, joilla on mahdollisuus kehittyä Ladec:n palveluiden avulla. Suomen Muotoilusäätiöllä ja Ladecilla on paljon yhteistä. Molemmat haluavat yritysten menestyvän kehitystyön avulla.

Mikko Kyleä inspiroi kehitystyössään kohtaamiset, joka herättää vastapuolessa intoa, ajatuksia ja tekemisen meininkiä.

”360” AJATTELUA YRITYSRAJAPINNASSA
Mikko haluaa tuoda yritysten asioita laajasti esille ja haastaa yrittäjät ajattelemaan monia mahdollisuuksia. Kehitystyössä välillä saattaa eksyä termiviidakkoon ja tärkeää olisikin keskittyä käytännön läheisiin sanamuotoihin. Esimerkiksi muotoilukehityksen sijaan hän puhuisi yrityksille käytännön tuotekehityksestä ja käyttäjälähtöisestä suunnittelusta. ”Esimerkit inspiroivat aina ja niiden avulla aiheita on helppo lähestyä” -hän jatkaa. Ladecissa on menossa nyt mm. Suomen paras yrityspalvelu -hanke, jossa yhtenä osana tullaan toteuttamaan kymmenen esimerkkiprojektia joiden avulla saadaan yrityksille tuoreita apukeinoja toteuttamaan nopeampaa tuotekehitystä.

MIKÄ ON MIELESTÄSI SUOMEN MUOTOILUSÄÄTIÖN MERKITYS?
”Olla yhdistämässä muotoilua ja yrityksiä. Toimimaan aktiivisesti siinä välissä” -Mikko kuvaa lyhyesti ja ytimekkäästi. Hän oli aikoinaan töissä muotoilun tutkimuslaitos ry:ssä ja muotoilun merkitys on hänelle hyvinkin läheinen aihe. Syntyperäisenä Lahtelaisena Mikko on kokenut muotoilun olevan läsnä aina monessa asiayhteydessä.

Muotoilun avulla menestymistä ei voi toitottaa liikaa. ”Kehitystyössäkin hyvänä lähtökohtana on, että kehitettävä asia täytyy jonkun osata kuvastaa/mallentaa.”-hän toteaa.

Lahden alueen yrityksille järjestetään paljon kehitystyöpajoja ja tuoreimmassa alueen muotoilustrategiaa luovassa työpajassa keskuteltiin mm. teollisten palveluiden muotoilusta. Tämä aihealue koskettaa monia valmistuksen kanssa tekemisissä olevia yrityksiä suoraan ja välillisesti.

Mikko pitää tärkeänä yritysten muotoiluymmärryksen lisäämistä. Se paaluttaa käytännössä tavoitteet tuotekehitykselle. Juuri tällaista täsmäpalvelua Suomen muotoilusäätiö mm. tarjoaa.

LUE LISÄÄ:
www.ladec.fi
www.designfoundation.fi