Mitä tulevaisuuden toimitiloissa arvostetaan?

Haastattelussa Renor Oy toimitusjohtaja Marko Liimatainen.
Tapasimme Markon Lahdessa Askonalueella. Renor on kehittänyt Askonaluetta ja erityisesti Askotaloa suunnitelmallisesti vuodesta 2004 alkaen. Monipuolinen toimitilakeskus on lähes täyteen vuokrattu. Ehkäpä hyvä sijainti (1h Helsingistä) on tähän osasyynä.

Renor Oy on suomalainen kasvollinen kiinteistökehitys- ja kiinteistösijoitusyhtiö, joka jalostaa historiallisiin kiinteistöihin monipuolisia toimitiloja. Renor on myös Suomen muotoilusäätiön perustaja ja tukija.

Yksi Marko Liimataisen uran kohokohdista on Askonalueen henkiin herättäminen Lahdessa.
Tutustu Askonalueeseen.

Mitä arvostetaan tulevaisuuden toimitiloissa?
Tietysti terveellisyys ja turvallisuus on yksi iso otsikko, jonka alle mahtuu hyvin paljon asioita. Ihminen tarvitsee ihmistä, tavalla tai toisella. Olemme menossa suuntaan, jossa toimitilojen etsijät kokevat lisäarvoa lähellä toimivista muista yrityksistä. Näin toimitilojen käyttäjät voivat tuoda rikkautta ja lisäarvoa toisilleen. Hyvänä esimerkkinä tästä on Askotalo, jossa monipuoliset yhteiset tilat ja ravintolapalvelut tuovat lisäarvoa tilan kaikille käyttäjille. Onnistunut ihmisten välinen kohtaaminen on erittäin tärkeää tilan tunnelman mahdollistajana.

Marko esittelee Askonalueen monitoimiaulaa, jonka kuka tahansa voi vaikka vuokrata omiin tilaisuuksiinsa.

Kerro tämän hetkisistä inspiroivista projekteistanne?
Meillä on Tikkurilassa hektisessä kehitysvaiheessa vanha Silkkitehdas. Innolla odotamme kuinka kaupunkikortteli kehittyy ja herää henkiin täysin omanlaisena konseptina. Meidän saneerauskohteet kun eivät ole tehty vain yhdelle yritykselle, vaan palvelemaan kokonaisuutena monia toimijoita. Jännittävää on aina nähdä minkälainen kokonaisuus kohteeseen saadaan aikaiseksi ja hakeutuuko kohteeseen jonkin tietyn alan yritykset.

Vähemmän uutta, enemmän vanhaa
Meille on kunnia-asia herättää historialliset kohteet uuteen loistoonsa/käyttötarkoitukseen . Suomessa on joitakin kohteita, jotka rapistuvat ja ovat tyhjänä mm. rakennussuojelun vuoksi. käyttöarvo on tärkeä. Käytössä olevaa rakennusta ylläpidetään ja hoidetaan erilailla kun tyhjillään olevaa. Suojelussa on paljon hyvää, mutta toivon kultaista keskitietä suojeluun, jotta saisimme mahdollisimman paljon vanhaa, historiallista rakennuskantaa säästettyä.

Mikä on kiinnostavinta työssäsi?
Luovalla alalla kiinnostavaa on, että asioihin ei ikinä ole yhtä oikeaa ratkaisua. Kiinnostavaa on ajatusten yhdistely, asioiden vienti eteenpäin ja usko onnistumiseen. Paras tunne on onnistuneen projektin jälkeen päästä kokoamaan ajatuksia yhteen ja huomata, että näinkin voidaan tehdä ja onnistua! Erilaiset liiketoimintakonseptit ovat hyvin kiinnostavia. Ajattelen aina, että pitää tietää paljosta vähän, muttei vähästä paljon. Vanhojen rakennuskokonaisuuksien henkiin herättäminen on aina kunnianhimoinen projekti jota ei voi kerta toisensa jälkeen toteuttaa samalla kaavalla.

Marko viihtyy kunnianhimoisten projektien keskellä.


Mikä on haastavinta työssäsi?
Koen, että viestintä on haastavinta toimialasta riippumatta.

Minkälaista roolia muotoilu näyttelee yrityksessänne?
Palvelumuotoilua hyödynnämme muotoilun päälajeista eniten kohteisiin liittyvän konseptoinnin suunnittelussa.


LUE LISÄÄ
Renor Oy
Askonalue
Suomen Muotoilusäätiö