VALMETin Muotoilupäällikkö Jussi Salojärvi muuttaa maailmaa ympäristöarvot edellä

Vierailimme Jussin luona Valmetin Jyväskylän tehtaalla keskustelemassa muotoilusta ja Valmetin muotoiluprojekteista. Suomen Muotoilusäätiö on ollut mukana osassa muotoiluprojekteista opiskelijayhteistöiden kautta.

Valmetin Jyväskylän tehtaan aulassa voit kuvata itsesi tehdastyöläisenä.

KESTÄVÄ KEHITYS EDELLÄ

Maailman megatrendeistä kestävä kehitys on Jussin oman työn ja intohimon lähde. Kaikki Valmetin teknologiatuotteet liittyvät vahvasti ekologiseen kestävyyteen, muovin korvaamiseen puukuitupohjaisilla raaka-aineilla, jätteenpolttoon mahdollisimman puhtailla polttoprosessilla ja esimerkiksi suurten laivojen pakokaasujen puhdistamiseen. Muuttuvassa ja kehittyvässä muotoilun maailmassa Jussi on keskittänyt osaamisensa teollisen muotoilun näkökulmaan ja se on tuottanut Valmetille tulosta.

Valmetin OptiConcept M paperin- ja kartonginvalmistuskone palkittiin mm. kunniamaininnalla Fennia Prize 2014 muotoilukilpailussa. OptiConcept M on Valmetin teknologioiden keulakuva, ensimmäisenä esillä niin toimitusjohtajan esityksissä kuin työhuoneiden seinillä julisteissa. Se kertonee kaiken tuotteen mullistavasta ulkonäöstä. Uskottava tuote, siitä on helppo olla ylpeä ja siksi sitä on helppo myydä, Jussi painottaa.

OptiConcept M on Valmetille strategisesti tärkeä tuote kovasti kilpailluilla paperi- ja kartonkikonemarkkinoilla. Tuotteen kehityksessä nostettiin asiakkaan ja koneen operaattoreiden käyttökokemus uudelle tasolle.

MITTAUSPISTEITÄ ENEMMÄN KUIN AVARUUSRAKETISSA

Valmet on nimenomaan teknologiayritys ja teollinen internet on joka käänteessä mukana. Jussi kertoo intohimoisesti yrityksen mielenkiintoisista teknologiatuotteista. Tässä kartonginvalmistuslinjassa on esimerkiksi enemmän mittauspisteitä kuin avaruusraketissa. Kuitupohjaisten tuotteiden valmistuksessa on valtava potentiaali ja henkilökohtainen intohimoni on muuttaa maailmaa ympäristöarvot edellä ja tähän aiheeseen myös tuotteiden älykkyys liittyy vahvasti. Tuotteistamme ja niiden prosesseista mielenkiintoista tekee niiden monimutkaisuus ja valtaisa automaatiotaso. Laadun parantamisessa, energian ja veden säästössä, asiakkaiden paremmassa palvelussa ei ole rajoja ja silloin teollinen internet avaa täysin uusia mahdollisuuksia.

Jussi on työskennellyt Valmetilla reilut seitsemän vuotta. Keravalta kotoisin oleva teollinen muotoilija on sittemmin Jyväskyläistynyt.

KURKISTUS JUSSIN NÄKEMYKSEEN TEOLLISESTA MUOTOILIJASTA ORGANISAATIOSSA

Muotoilijalla lähtökohtaisesti ei ole helpoin rooli organisaatioissa. Heidän täytyy usein kyseenalaistaa olemassa olevia toimintoja ja olla kiinnostuneita yrityksen koko toimintaketjun kaikista osa-alueista. Monipuolinen ymmärrys kehittyy ajan kanssa ja tärkeimpänä kantovoimana toimii uteliaisuus. Ihmiset ovat suurin mahdollisuus ja haaste. Usein muotoilijan ja insinöörin ero on, että muotoilija näkee mahdollisuuksia ja insinööri riskejä. Muutoksen johtaminen ja uusien toimintatapojen jalkauttaminen vaatii itseluottamusta ja erilaisuuden ymmärtämistä.

Tässä kaaviossa näkyy hyvin Jussin työskentelykentän laajuus Valmetilla.

JUSSIN VINKIT ORGANISAATIOISSA TYÖSKENTELEVILLE MUOTOILIJOILLE

  • Älä säikähdä omaa erilaisuuttasi
  • Ole joka päivä oma itsesi
  • Hyväksy roolisi kyseenalaistajana
  • Arvosta omia näkemyksiäsi
  • Ole rohkea
Videolla Jussi kertoo muotoilijan tärkeimmistä ominaisuuksista.

MITÄ KONKREETTISTA HYÖTYÄ OLET KOKENUT YHTEISTYÖSTÄ SUOMEN MUOTOILUSÄÄTIÖN KANSSA?

Olemme saaneet Suomen Muotoilusäätiön kautta projekteihimme parhaita tulevaisuuden osaajia alan muotoilukouluista ilman raskasta rekrytointiprosessia. Tämä on säästänyt aikaa, ollut luotettava tapa toimia ja tuottanut lisäarvoa tiimillemme. Konkreettisena esimerkkinä Suomen Muotoilusäätiö kokosi erääseen kesäprojektiin meille opiskelijatiimin, jolle saattoi antaa suuremman projektikokonaisuuden, kuin vastaavasti yhdelle tuoreelle muotoilijalle, jonka mahdollisesti olisimme palkanneet vaihtoehtona yhteistyölle Säätiön kanssa. Suosittelen projektiyhteistyötä kaikille muotoilutarpeita omaaville yrityksille, erityisesti PK-sektorilla, jossa on valtava potentiaali nostaa kilpailukykyään muotoilun avulla. Hyötynä Säätiöyhteistyössä on myös se, että jos yrityksen sisältä ei löydy muotoiluosaamista tai tarvittavaa projektinjohtoa voi Säätiön asiantuntija vastata muotoiluprojektin eteenpäinviemisestä.

LISÄTIETOJA:

VALMET
Valmet on maailman johtava teknologian, automaation ja palvelujen toimittaja ja kehittäjä sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle.

MIKÄ ON TEOLLINEN INTERNET?
Teollinen internet tarkoittaa teollisuustuotannossa käytettävien laitteiden liittämistä internetiin.

MIHIN OLEN YHTEYDESSÄ JOS HALUAN ALOITTAA YHTEISTYÖN SUOMEN MUOTOILUSÄÄTIÖN KANSSA?
Voit olla suoraan yhteydessä kehityspäällikkö Heli Pöyryyn sähköpostilla heli.poyry@designfoundation.fi tai puhelimitse 040 157 0049

Teräs on yksi Jussin lempimateriaaleista. Kuva on otettu Valmetin Jyväskylän tehtaan sisäänkäynnin edustalta.