Muotoilulla vauhtia Saimaan matkailuun! 100-vuotiaasta höyrylaivasta luksusristeilijä

Janne Leinonen

Kapteeni Janne Leinonen loistaa kilpaa ilta-auringon kanssa S/S PAUL WAHL höyrylaivan kannella Savonlinnan satamassa. Yli 30-vuoden kokemus matkustajahöyrylaivoista on juuri saanut aivan uuden ulottuvuuden. Yksi VIP CRUISEN neljästä matkustajahöyrylaivasta on kesän aikana kokenut suuren muutoksen ja on juuri valmistunut kolmen sviitin luksusristeilijäksi tasokkuutta arvostaville vieraille. Kävimme tutustumassa kunnianhimoiseen muotoiluprojektiin.

Kapteeni Janne Leinonen on työskennellyt koko ikänsä isänsä jalanjäljissä matkustajahöyrylaivojen parissa. Isältä peritty kapteeninhattu kulkee mukana jokaisella risteilyllä.


Mistä idea luksusristeilijään sai alkunsa?
”Halusimme luoda uuden tasokkaan matkailuelementin Saimaalle tukemaan jo olemassa olevaa toimintaamme. Haimme lopputulosta, jossa asiakkaan on mahdollisuus viipyä vieraanamme pitempään” -Kuvailee höyrylaivojen toimitusjohtaja ja kapteeni Janne Leinonen.

Mitkä olivat suunnittelun lähtökohdat?
”Halusimme lopputuloksen heijastavan ympäröivää järviluontoa niin, että luonto tulvii maisemasviittien sisälle. Tärkeää suunnittelussa oli myös säilyttää höyrylaivojen perinteinen ominaishenki, historialliset yksityiskohdat ja aidot materiaalit yhdistettynä moderneihin vaatimuksiin kuten tasokkaat kylpyhuoneet.” -Janne kuvailee.

Mikä oli haasteellisinta muutoksen toteutuksessa?
Laivan kaltevuus loi kokonaisvaltaisen haasteen kalusteiden muotoilulle. Jokainen kaluste piti käsityönä räätälöidä sopimaan paikoilleen. Janne kertoo haasteellisessa projektissa mukana olleen suunnittelutoimisto Promakersin lisäksi viisi eri rakennusliikettä, oma henkilökunta ja luottokirvesmies.

Kolmessa sviitissä vallitsee maanläheiset, rauhalliset värisävyt. Materiaalivalinnoissa yhdistyy aitous ja kestävyys.

Yli 100-vuotiaan höyrylaivan ulkovuoraus on koivua. Hillitty julkisivu on tietoinen valinta.

Messinkiset yksityiskohdat ovat tärkeässä roolissa luomassa vuosisadan vaihteen höyrylaivatunnelmaa.

Kolmen sviitin höyrylaivaristeilyllä korostuu henkilökohtainen palvelu. Jenna Koskinen vastaa asiakaspalvelusta iloisella otteella.

Maailman suurin yhdessä omistuksessa oleva matkustajahöyrylaivasto
Harva tietää, että suurimmalla ja tunnetuimmalla järvellämme operoiva laivasto on mittakaavassaan maailman suurin. Yksi esimerkki suuremmista tilaisuuksista oli yli 400 henkilön kuljettaminen samaan aikaan laivoilla Nightwishin konserttiin. Höyrylaivoilla voidaan palvella monella tavalla ja palvelutuotteiden kasvattaminen onkin seuraavana vuorossa vastaamaan aikamme erilaisiin asiakastarpeisiin.

Rajoja rikkovaa yhteistyötä yhteisten tavoitteiden eteen
Janne on aina valmis yhteistyöhön ja kokeilemaan uusia tuotteita. Ideat häneltä ei lopu kesken. Menneenä kesänä kuultuaan Savonlinnan Oopperajuhlien siirtymisestä hän palkkasi oopperalaulajan laivalle. Janne oli myös käynnistämässä muutama vuosi sitten uudistunutta Hotelli Punkaharjua. Hän haluaa ajatella, että menestys seuraa uskallusta ja innovatiivisuutta varsinkin vaikeina aikoina.

Jannen vinkit muotoiluprojektia suunnittelevalle yritykselle

  • Uskalla tehdä rohkeita valintoja ja ratkaisuja
  • Muista nojata omaan näkemykseesi, mutta anna ammattilaisten täydentää näkemystäsi
  • Pidä brändisi arvot mukana kaikissa vaiheissa
Videolla näkyy höyrylaivan kokonaisvaltainen muutos

LUE LISÄÄ:
www.vipcruise.info
www.designfoundation.fi

Haluatko kehittyä muotoilun käytön avulla? Tutustu Suomen Muotoilusäätiön Juhlaseminaarin ohjelmaan 16.11.