Terveiset muotoilun näköalapaikalta, yritykset olkaa rohkeita!

Haastattelussa suomalaisen muotoilukentän moniottelija, sisustusarkkitehti ja teollinen muotoilija M.A. Ilona Törmikoski. Hän on seurannut muotoilun kehitystä paalupaikalta moninaisissa alan luottotehtävissä lähes 30-vuotta. 

Tapasimme Ilonan Helsinki Design Weekin päänäyttelyssä Olympiastadionilla ja keskustelimme muotoilun merkityksestä tänä erikoisena aikanamme. Ilona on seurannut Suomen Muotoilusäätiön toimintaa aktiivisesti vuodesta 2012.

Ilona ja Heli tapasivat VALUE SHOPISSA, jossa riitti paljon keskusteltavaa ostamisen arvoista.

Kuinka suomalaisen muotoilun kenttä on mielestäsi muuttunut 20 vuodessa?

Suomalainen muotoilu on aina ajan hermolla ja jopa edellä aikaansa. Kenttä tekee tällä hetkellä kauniimpaa ja parempaa arkea arjen esineiden muotoilussa, inhimillisempiä ympäristöjä, maailman johtavaa digitaalista muotoilua sekä parempiä asiakaskokemuksia palvelumuotoilun keinoin. Muotoilijoilla on herkemmät korvat kuin aiemmin, jolloin luotettiin enemmän sisäiseen intuitioon. Kestävä kehitys ja paremman maailman rakentaminen on yhtä ajankohtaista kuin 20 vuotta sitten. Suomessa on vahva tekninen teollisen muotoilun osaaminen, virtuaaliympäristöjen luomiskyky sekä huonekalumuotoilun kunnioitettava perinne. Olemme osaavampia ja kykenevämpiä suurempiin yhteisiin projekteihin kuin koskaan. Sen takia on surullista kuulla että tehtaita suljetaan.

Minkä aiheen/tuotteiden ympärille voisi ”uusi suomalaisen muotoilun kulta-aika” rakentua?

Yhdessätekeminen. Kaikki on riippuvaisia toisestaan; jos yksi pala puuttuu, rakennelma ei ole kokonainen. Uusissa menestystuotteissa näkyy ympäristötietoisuus, arjen ymmärrys ja vuorovaikutus ympärillä olevan maailman kanssa. Parhaimmillaan muotoilu hengittää ja antaa happea, tuo iloa ja riemua, nostattaa isänmaallisiakin tunteita ja luo onnellisuutta. Monet Suomessa suunnitellut ja tehdyt tuotteet antavat vahvuutta globaalissa maailmassa, jossa valeuutiset, epävarmuus, turvattomuus ja syrjäytyminen ovat tätä päivää.

”Parhaimmillaan muotoilu hengittää ja antaa happea, tuo iloa ja riemua, nostattaa isänmaallisiakin tunteita ja luo onnellisuutta” -Ilona

Kuinka saisimme kaikki suomalaiset yritykset käyttämään muotoilua säännöllisesti?

Monien suomalaisten tuotteiden menestymisen este on huono UX eli user experience. Tämä tarkoittaa sitä, että tuote tai palvelu on suunniteltu liikaa tekniikkakärjellä tai tuotantolähtöisesti, eikä sitä ole ajateltu tarpeeksi palvelun/tuotteen käyttäjän näkökulmasta. Houkuttelevin, toimivin, helppokäyttöisin palvelu tai tuote voittaa kilpailun asiakkaiden sydämistä. 

Me kaikki tiedämme, miten inhottavaa on, kun on ostanut tuotteen tai palvelun ja heti ensimmäisen 10 minuutin perehtymisen jälkeen uuden into laantuu; tarvittavat toiminnot eivät löydy tai joutuu käyttämään help deskiä useaan kertaan, että palvelulla pystyy saavuttamaan sen, mihin se on tarkoitettu. Tai jos tuotteen pakkaus ei vastaakaan tuotteeseen liittyviä arvoja tai on hankala avata. 

Yritysten tulee ajatella että muotoilun ammattilaiset ovat valmiita ratkaisemaan viheliäisetkin ongelmat – ja mieluiten liian aikaisin ennakoiden kuin liian myöhään, kun peli on jo menetetty. Yhdenvertaisuus kannattaa ottaa voimavarana, potentiaalina, joka kannattaa ottaa käyttöön.

Mielestäsi mielenkiintoinen ilmiö muotoilussa tällä hetkellä? 

Uuden puuarkkitehtuurin ja puuhuonekalujen nousu. Rakastan itse puusta tehtyjä laadukkaita esineitä, rakennuksen ja sisustuksen osia. Olen itsekin suunnitellut mm. puisia opasteita. Kiinnostavaa on myös vanhan ja uuden yhdistäminen.

Urasi kohokohta tähän mennessä?

Oi, olen kokenut niin monta huippua urani aikana! Ehkä Helsingin Musiikkitalon avajaiset, kun silloinen toimistoni Hahmo design oli suunnitellut talon visuaalisen ilmeen, verkkosivut ja promootiomateriaalin ja pääsimme koko toimisto yhdessä juhlistamaan sitä Musiikkitalon avajaiskonserttiin. Visuaalinen ilme on vieläkin käytössä.

Vaativin projektisi mennyt tai tuleva?

Älykkään kaupunkiopastamisen käsikirja oli haastava. Pidän hypyistä oman osaamisen reunalle, että olen pakotettu opetelemaan uutta. Yhdessä siitäkin selvittiin. Odotan todella haasteellista kansainvälistä projektia, johon liittyy ohjeistaminen, muotoilu, liikkuminen ja yhdessätekeminen yli rajojen moniammatillisessa tiimissä.

Lisää Älykkään kaupunkiopastamisen käsikirjasta voit lukea täältä

Terveisesi säännöllisen muotoilun käyttöä suunnitteleville yrityksille:

Olkaa rohkeita, uskokaa uuteen muotoiluun ja pitäkää mukana vanhat klassikot. Antakaa muotoilijoille isompia haasteita – kasvattakaa muotoilutiimiä ja käyttäkää tiimien tukena erikoisosaamista, että kilpailuetu tulee selkeämmäksi suhteessa kilpileviin tuotteisiin. Kunnioittakaa muotoilijaa – myös naisia.

Kerro meneillään olevista projekteistasi.

Kesällä taitoin tiimityönä asuinalueeni Artovan kotikaupunkipolut -esitteen kartan ja reittioppaan päivitetyn version. Juuri lopetin suomalaisen korumuotoilun edelläkävijäyrityksen liiketoiminnan digitalisointiin liittyvän projektin. Nyt teen pääkaupunkiseudulla vaikuttavan sote-keskittymän rakennuksiin ja nimeämiseen liittyvää työtä yhteistyössä usean arkkitehtitoimiston kanssa. Lisäksi harjoittelen käyttämään uutta ohjelmistoa ArchiCad 23:sta, jos vaikka oppisin vielä tässä elämässä mallintamaan rakennuksia ja ympäristöjä, koska suunnittelen niihin objekteja. Tuleviin Kuntavaaleihin liittyen teen pohjatyötä.

Mikä on mielestäsi Suomen Muotoilusäätiön merkitys?

Muotoilusäätiö edistää ja tukee muotoilun tieteellistä tutkimusta, koulutusta ja kehittämistyötä.

Ilonan mietteitä

  • Kynä, pensseli ja viiva on loistavia välineitä
  • Marjat ja sienet kannattaa poimia talteen
  • Hyvä löytyy yllättävän läheltä

Lue lisää Ilonasta ja projekteista

Työprofiili: https://www.linkedin.com/in/ilonatormikoski/ 
Portfolio: https://www.finnishdesigners.fi/portfolio/ilona.tormikoski 
Twitter: https://www.twitter.com/ilonatormikoski
Blogi suunnattu nuorille: https://polkuconsulting.blogspot.com
Oma sivut: http://www.polkuconsulting.fi